Nederlandse Antillen

Werkstukken en spreekbeurten

Met de Nederlandse Antillen bedoelen we zes tropische eilanden die bij het Koninkrijk der Nederlanden horen. Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies?

Deel van het Koninkrijk der Nederlanden

Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zijn tropische eilanden in de Caribische Zee, tussen Noord en Zuid-Amerika. Het is er meestal warm en de zon schijnt er vaak. Er komen dan ook veel toeristen. Hoewel deze eilanden zo'n tien uur vliegen van Nederland liggen, horen ze bij het Koninkrijk der Nederlanden. Ze hebben ook dezelfde koning als wij: Willem-Alexander.

Geen land meer

De zes eilanden liggen een stukje uit elkaar, maar samen vormden ze staatkundig gezien een land: de Nederlandse Antillen. Sinds 2010 bestaat dit land officieel niet meer. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn onafhankelijke landen binnen het koninkrijk geworden. En Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn bijzondere gemeenten van Nederland geworden. Voor het gemak noemen we de zes eilanden nog wel steeds de Nederlandse Antillen.

Slaven

De geschiedenis van de Nederlandse Antillen en Nederland gaat ruim 400 jaar terug. In de tijd van de ontdekkingsreizen kwamen de Spanjaarden aan op de eilanden. Zij gebruikten de bewoners als slaven. In 1634 werden de eilanden veroverd door Nederlandse handelaren van de West-Indische Compagnie (WIC). De handelaren wilden er zout vandaan halen. Het zout gebruikten de Nederlanders voor de haring, want door het zout bleef de vis langer goed. Ook kwamen de Nederlanders erachter dat er veel geld te verdienen was in slavenhandel. Zij begonnen op Curaçao een slavenmarkt met slaven die ze uit Afrika haalden. De slaven moesten op de plantages werken op de Nederlandse Antillen en in Suriname. Hierdoor hebben veel bewoners van de Nederlandse Antillen voorouders uit Afrika. Gelukkig is de slavernij een poos geleden afgeschaft.