New York

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast wel een beeld bij New York. De stad is vaak op tv. Welke bezienswaardigheden zijn er?

Stadsdelen

De grootste stad in Amerika (de Verenigde Staten) is New York City. De stad staat bekend om de vele wolkenkrabbers en gele taxi's. Er wonen meer dan 9,5 miljoen mensen in New York. De stad bestaat uit vijf stadsdelen: Queens, Staten Island, The Bronx, Manhattan en Brooklyn.

Vrijheidsbeeld

Veel gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden in New York zijn wereldwijd bekend. Zo kent bijna iedereen wel het Vrijheidsbeeld: een standbeeld dat symbool staat voor de gastvrijheid van New York. Het standbeeld laat zien dat iedereen welkom is in de stad: immigranten, gasten en terugkerende Amerikanen. Het beroemde plein Times Square, dat bekendstaat om de vele elektrische billboards, is ook een toeristische trekpleister. Andere bezienswaardigheden in New York zijn Central Park, Ground Zero en het Empire State Building. Dit gebouw is wel 381 meter hoog!

De stad die nooit slaapt

New York wordt ook wel 'de stad die nooit slaapt' (the city that never sleeps) genoemd. Dit heeft ermee te maken dat New York 24 uur per dag leeft. Het is er dag en nacht druk en levendig. Een andere bijnaam van deze stad is The Big Apple.

11 september 2001

Deze datum is misschien wel de zwartste dag uit de geschiedenis van New York. Op 11 september 2001 werd de stad namelijk aangevallen door terroristen. Het World Trade Center (WTC) werd totaal verwoest door deze terroristische aanslag. Twee gekaapte vliegtuigen boorden zich in de twee torens van het WTC. Dezelfde ochtend stortten nog twee andere vliegtuigen neer in Amerika. Bij de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. De aanslagen werden gepleegd door leden van het islamitische terreurnetwerk Al Qaida.

Groot, groter, grootst

In Amerika is altijd alles groter. De porties van het eten zijn groter, de supermarkten zijn groter, de huizen en de auto's. Ook in New York is alles dus een maatje groter.

Coronavirus

In 2020 had New York te maken met het coronavirus. Het virus dat over heel de wereld reisde. Heel veel mensen werden in korte tijd erg ziek. Om ervoor te zorgen dat niet nog meer mensen ziek werden, moest iedereen in zijn eigen huis blijven. Niemand ging meer naar school en ouders werkten thuis. Dit noem je een lockdown. De altijd drukke straten waren nu leeg. Heel gek voor ‘the city that never sleeps’.