New York

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast wel een idee hoe New York eruitziet. De stad komt vaak voor in series en films. Wat is er allemaal te zien in deze grote stad?

Stadsdelen

De grootste stad in Amerika (de Verenigde Staten) is New York City. De stad staat bekend om de vele wolkenkrabbers en gele taxi's. Er wonen bijna 8,5 miljoen mensen in New York. De stad bestaat uit vijf stadsdelen: Queens, Staten Island, The Bronx, Manhattan en Brooklyn.

Vrijheidsbeeld

Veel gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden in New York zijn wereldberoemd. Zo kent bijna iedereen wel het Vrijheidsbeeld: een standbeeld dat symbool staat voor de gastvrijheid van New York. Het standbeeld laat zien dat iedereen welkom is in de stad: immigranten, gasten en terugkerende Amerikanen. Het beroemde plein Times Square, dat bekendstaat om de grote, felle reclameborden, is ook een toeristische trekpleister. Andere bezienswaardigheden in New York zijn Central Park, Ground Zero en het Empire State Building. Dit gebouw is wel 381 meter hoog!

De stad die nooit slaapt

New York wordt ook wel 'de stad die nooit slaapt' (the city that never sleeps) genoemd. Het is er dag en nacht druk en levendig. Een andere bijnaam van deze stad is The Big Apple.

11 september 2001

Deze datum is misschien wel de zwartste dag uit de geschiedenis van New York. Op 11 september 2001 werd de stad namelijk aangevallen door terroristen. Het World Trade Center (WTC) werd totaal verwoest door deze terroristische aanslag. Twee gekaapte vliegtuigen boorden zich in de twee hoge wolkenkrabbers van het WTC. Dezelfde ochtend stortten nog twee andere vliegtuigen neer in Amerika. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. De aanslagen werden gepleegd door leden van het islamitische terreurnetwerk Al Qaida.

Groot, groter, grootst

In Amerika is altijd alles groter. De porties van het eten zijn groter, de supermarkten zijn groter, de huizen en de auto's. Ook in New York is alles dus een maatje groter.