Nieuw-Zeeland

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij waar Nieuw-Zeeland ligt en wie er wonen? Leer hier alles over dit land, dat super ver bij Nederland vandaan ligt!

Andere kant van de wereld

Nieuw-Zeeland is een land hier heel ver vandaan. Het ligt aan de andere kant van de wereld. Je moet 22 uur vliegen om er te komen! Het hoort bij het werelddeel Oceanië. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden, het Noordereiland en het Zuidereiland. De hoofdstad is Wellington. Er wonen ongeveer 4,8 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland. Er wordt Engels en Maori gesproken. 

Maori's en Kiwi's

Maori is de taal van het volk dat al in het land woonde toen het ontdekt werd door de ontdekkingsreiziger Abel Tasman. De Maori’s versierden hun lichaam en gezicht met tatoeages met cirkelachtige vormen. De Maori-dans heet de haka. Bij deze dans worden er wilde bewegingen en geluiden gemaakt en de tong wordt uitgestoken. Andere inwoners van Nieuw-Zeeland worden Kiwi’s genoemd. Deze naam komt van de vogel de kiwi. Die komt alleen voor in Nieuw-Zeeland.

Natuur en weer

Nieuw-Zeeland heeft een bijzonder landschap. Je vindt er bergen met eeuwige sneeuw, heuvels, meren, rivieren, vulkanen, fjorden, grotten, uitgestrekte vlaktes, regenwouden en witte stranden. Nieuw Zeeland heeft dan ook drie klimaten. Een zeeklimaat, een landklimaat en hooggebergteklimaat. Het grootste deel van het land heeft milde winters en vrij warme zomers.