Noorwegen

Werkstukken en spreekbeurten

Bij Noorwegen denk je aan fjorden en Vikingen. Hoe zijn de Noorse fjorden ontstaan?

Dunbevolkt

Noorwegen is een land in Noord-Europa. Samen met Zweden en Denemarken vormt het Scandinavië. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Noorwegen is bijna acht keer zo groot als Nederland. Maar er wonen veel minder mensen, ruim 5 miljoen (in Nederland ruim 17 miljoen). Het klimaat in Noorwegen is niet overal hetzelfde. In het noorden is het ijzig koud, maar in andere delen van het land is het klimaat milder.

Fjorden

Noorwegen staat bekend om de mooie natuur. Er zijn bossen, meren, gletsjers en bergen. Het bekendst zijn de Noorse fjorden. Dat zijn diepe dalen tussen rotswanden. Ze zijn ontstaan in de ijstijd. Door beweging van heel grote ijsmassa’s schuurde het ijs stukken van soms wel duizenden meters diep uit de rotsen. In de Noorse fjordengebieden zie je besneeuwde bergtoppen en watervallen.

Vikingen

Het Noorse woord fjord komt van een oude Viking-term die ‘waar je doorheen reist’ betekent. De Vikingen voeren door de fjorden met hun langschepen. Dat waren smalle houten schepen die ontworpen waren voor snelheid en ondiepe wateren.

Gelukkigste land

Leuk weetje: Noorwegen staat al jaren bovenaan in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld. Het land scoort hoog op factoren als vrijheid, inkomen, gezondheid en een goed bestuur.