Oostenrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij van wintersport? Dan ben je misschien weleens in Oostenrijk geweest. Maar er valt nog veel meer over dit wintersportland te vertellen!

Geografie

Oostenrijk is een land in Europa. Het grenst aan Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië, Slovenië en de ministaat Liechtenstein. Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Er wonen bijna negen miljoen mensen. De hoofstad van Oostenrijk is Wenen. Dat is ook de grootste stad van het land. De officiële taal van het land is Duits.

Landschap

In het westen van Oostenrijk zijn hoge bergen. Deze bergen horen bij de Alpen. Deze bergketen loopt ook door Zwitserland, Frankrijk en Italië. De hoogste berg is de Grossglockner. Deze is 3797 meter hoog. Onder aan de bergen liggen bossen en weilanden. Heel hoog in de bergen ligt ook in de zomer sneeuw en groeit er weinig. Het oosten van het land is vrij vlak. Daar wonen de meeste mensen en er liggen veel steden. Door het oosten stroomt een grote rivier: de Donau.

Landbouw en toerisme

In de steden langs de Donau staan fabrieken waar textiel, staal, glas, aardewerk en voedingsmiddelen gemaakt worden. In de bergen wonen veel boeren met schapen en koeien, die melk en vlees leveren. Verder verbouwen de Oostenrijkers suikerbieten, aardappelen en fruit. Het toerisme levert veel geld op. In de zomer komen veel mensen naar Oostenrijk om te wandelen. In de winter komen de toeristen voor de wintersport. Wist je dat veel boeren in de winter als skileraar werken?

Verkeer in de bergen

Vroeger moest al het verkeer óver de bergen heen. In de winter sneeuwen de bergpassen dicht en dan zijn de wegen onbegaanbaar. De mensen konden zich dan alleen met ski's verplaatsen over de smalle bergweggetjes. De wegen zijn nu breder. Sneeuwschuivers maken ze zo veel mogelijk sneeuwvrij. Bovendien heeft de Oostenrijkse regering tunnels laten graven door de bergen. Daar gaan iedere dag tienduizenden auto's en ook nog eens vele treinen doorheen. Volgens veel mensen is dit slecht voor het milieu in de Alpen.

Oostenrijkse lekkernijen

Heb je weleens een heel grote schnitzel gezien? Zo groot als je hele bord? Dat is een Wiener Schnitzel (Weense schnitzel). In Oostenrijk zijn ze ook dol op gebak. Sachertorte en Apfelstrudel zijn beroemde Oostenrijkse lekkernijen. De Mozartkugel is een bekende bonbon. Deze is vernoemd naar de wereldberoemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart.