Parijs

Werkstukken en spreekbeurten

In Parijs staat de welbekende Eiffeltoren. Kun jij nog meer dingen noemen waar Parijs om bekendstaat of die in de stad te vinden zijn?

Wereldstad

Ben jij weleens in Parijs geweest? Het is maar zes uur rijden met de auto vanuit Utrecht naar Parijs. Niet zo heel ver dus. Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Naast New York, Londen en Tokio wordt Parijs als één van de vier grote wereldsteden beschouwd. Er wonen ongeveer 2,3 miljoen mensen in Parijs. Je vindt er de wereldberoemde Eiffeltoren, maar de stad staat ook bekend om kunst en mode. En als 'de stad van de liefde'. 

Klimaat

In vergelijking met de rest van Frankrijk kent Parijs relatief koele zomers. De winters zijn tamelijk zacht met een gemiddelde temperatuur tussen 3 en 8 graden Celsius. Het klimaat in Parijs wordt ook wel een gematigd zeeklimaat genoemd: een klimaat dat wordt beïnvloed door een nabijgelegen zee. Net als in Nederland.

Hoogtepunten

Parijs heeft meerdere hoogtepunten. Zo is de Eiffeltoren een erg bekend monument. De toren is tussen 1887 en 1889 door 250 bouwers gebouwd en is 317 meter hoog. Meer dan zes miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Eiffeltoren. Een ander hoogtepunt in Parijs is museum het Louvre. In 1793 werd het museum geopend. Schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci is een van de bekendste kunstwerken die in het museum hangen. De triomfboog Arc de Triomphe is ook een bekende bezienswaardigheid in Parijs. Het bouwwerk werd in 1836 voltooid.

Seine

Rivier de Seine loopt dwars door Parijs. De rivier is in totaal 776 kilometer lang. Er lopen meer dan dertig bruggen over de Seine in Parijs. Deze verbinden het ene deel van de stad met het andere deel van de stad. Verliefde stelletjes hangen vaak sloten aan deze bruggen als teken van hun liefde.