Parijs

Werkstukken en spreekbeurten

In Parijs staat de welbekende Eiffeltoren. Kun jij nog meer dingen noemen waar Parijs om bekendstaat of die in de stad te vinden zijn?

Wereldstad

Ben jij weleens in Parijs geweest? Het is maar zes uur rijden met de auto vanuit Utrecht naar Parijs. Niet zo heel ver dus. Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Naast New York, Londen en Tokyo wordt Parijs als één van de vier bekendste wereldsteden gezien. Er wonen ruim twee miljoen mensen in Parijs. Je vindt er de wereldberoemde Eiffeltoren, maar de stad staat ook bekend om kunst en mode én als 'de stad van de liefde'. 

Klimaat

In vergelijking met de rest van Frankrijk kent Parijs relatief koele zomers. De winters zijn vrij zacht met een gemiddelde temperatuur tussen 3 en 8 graden Celsius. Het klimaat in Parijs wordt ook wel een gematigd zeeklimaat genoemd: een klimaat dat wordt beïnvloed door een nabijgelegen zee. Net als in Nederland.

Hoogtepunten

Parijs heeft meerdere hoogtepunten. Zo is de Eiffeltoren een erg bekend monument. De toren is tussen 1887 en 1889 door 250 bouwers gebouwd en is 317 meter hoog. Bijna zeven miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Eiffeltoren. Een ander hoogtepunt in Parijs is museum het Louvre. In 1793 werd het museum geopend. Het schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci is een van de bekendste kunstwerken die in het museum hangen. De triomfboog Arc de Triomphe is ook een bekende bezienswaardigheid in Parijs. Het bouwwerk was in 1836 klaar. In de wereldberoemde kathedraal van Parijs, de Notre-Dame, brak in 2019 een grote brand uit. Het eeuwenoude dak en de vieringtoren stortten daarbij naar beneden.

Seine

De rivier de Seine loopt dwars door Parijs. De rivier is in totaal 776 kilometer lang. Er lopen meer dan dertig bruggen over de Seine in Parijs. Deze verbinden het ene deel van de stad met het andere deel van de stad. Verliefde stelletjes hangen vaak sloten aan deze bruggen als teken van hun liefde.