Spanje

Werkstukken en spreekbeurten

Spanje verdient veel geld aan toerisme. Wat is het nadeel van grootschalig toerisme in een land dat aan zee ligt?

Landschap

Spanje ligt samen met Portugal op het zogenoemde Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa. Het ligt tussen de Atlantische Oceaan aan de zuidkant en en de Middellandse Zee aan de oostkant. Het smalle stukje zee tussen Afrika en Spanje is wel zee maar het heet 'de Straat van Gibraltar'. Madrid is de hoofdstad van Spanje. In Spanje zijn veel bergen. Aan de grens met Frankrijk ligt een gebergte: de Pyreneeën en in het Zuiden zijn bergen waar je kunt skieën: de Sierra Nevada. In het midden is een droog gebied, de meseta. De rivieren in dit gebied drogen 's zomers op. De grond heeft een rode kleur. In het noordwesten vind je groene dalen. Bij Spanje horen twee eilandengroepen: de Balearen ten oosten van Spanje en de Canarische Eilanden naast de westkust van Noord-Afrika.

Landbouw

Het Spaanse klimaat is lekker warm. Daardoor kunnen boeren het hele jaar landbouwproducten oogsten. Bijna vijftien procent van alle mensen in Spanje werkt in de landbouw. Ze verbouwen er citrusvruchten, olijven en druiven. Van de druiven wordt sherry en wijn gemaakt. Spaanse kassen zijn vaak gemaakt van kunststof in plaats van breekbaar glas. Ook hoeven de tuinbouwers hun kassen niet te verwarmen. Ze verbouwen de goedkoopste paprika's van Europa. De winter is de tijd waarin Spaanse stuwmeren zorgen voor een watervoorraad. Met dit water besproeien de boeren in de zomer de akkers. Dit noem je irrigatie.

Toerisme

Ieder jaar gaan zo'n dertig miljoen West-Europeanen op vakantie in Spanje. Langs de kusten zijn enorme hotels, cafés en winkels gebouwd. Bekende badplaatsen zijn Lloret de Mar, Benidorm en Marbella. De Spanjaarden verdienen veel geld door de toeristen. Het nadeel is dat de toeristen ook voor een snelle vervuiling van de Middellandse Zee zorgen.

Spaans

De taal van de Spanjaarden is niet moeilijk voor Europeanen. Ze hebben alleen een letter j die als onze 'g' klinkt, dat is wennen. En een dubbele 'l' spreken ze dan weer als 'j' uit, in Mallorca bijvoorbeeld! En heb je weleens een Spaanse krant gezien? Aan het eind van een vraag staat een vraagteken, maar aan het begin van de zin ook!