Suriname

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat je nergens ter wereld zo veel bossen vindt als in Suriname? Maar liefst zo'n negentig procent van het land is met oerwoud bedekt.

Oerwoud

Suriname is een land in Zuid-Amerika. Het heeft verschillende landschappen, maar bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen. Het Surinaamse regenwoud trekt veel toeristen, vooral Nederlanders. Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het is in Suriname het hele jaar door warm en vochtig. Aan de kust is het meestal rond de 27 graden.

Geschiedenis

Suriname is lang een kolonie geweest. Dat betekent dat een ander land er de baas was. Eerst was dat Spanje. Eind vijftiende eeuw veroverden de Spanjaarden het land. In 1650 werden de Engelsen er de baas, en vanaf 1667 de Nederlanders. De Nederlanders haalden mensen uit Afrika, die als slaven op de suiker- en tabaksplantages in Suriname moesten werken. De West Indische Compagnie (WIC) speelde een grote rol in de slavenhandel. De WIC werd in 1621 door de Nederlanders opgericht om te zorgen dat de Spanjaarden en Portugezen minder invloed zouden krijgen in Zuid-Amerika. De WIC voer in een soort driehoek de oceaan over: de schepen van de WIC voeren met handelswaar naar Afrika, kochten daar slaven en brachten die naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, en van daaruit voeren ze met goederen zoals suiker weer naar Nederland.

Onafhankelijk

 In 1975 werd Suriname onafhankelijk: het land ging zichzelf besturen. Sindsdien is het de Republiek Suriname. Desi Bouterse was jarenlang de president van Suriname. Hij is niet bij iedereen geliefd. Eerst was hij van 1980 tot 1988 de baas in Suriname, maar hij was toen een militaire dictator. Er werden in die tijd veel mensenrechten geschonden. Toch werd hij in 2010 democratisch gekozen als president. Sinds 2020 is er een nieuwe president: Chan Santokhi.

Surinamers in Nederland

Toen Suriname onafhankelijk werd van Nederland, zijn veel Surinamers naar Nederland verhuisd. Dit deden ze om een beter bestaan op te bouwen. In Nederland wonen nu ongeveer 350.000 Surinamers.

Fort Zeelandia in Paramaribo

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Paramaribo ligt aan de rivier de Suriname. Er wonen bijna 250.000 mensen in Paramaribo. Dat is ongeveer evenveel als in Eindhoven. De oudste kern van Paramaribo heet Fort Zeelandia. Het fort stamt uit de zeventiende eeuw en is door Nederlandse kolonisten gebouwd. De Engelsen hebben het veroverd in 1651. In 1667 hebben Nederlanders uit Zeeland (Zeeuwen) het terugveroverd. Zij hebben het de naam Fort Zeelandia gegeven.