Verenigd Koninkrijk

Werkstukken en spreekbeurten

In het Verenigd Koninkrijk is het vaak wat natter dan in Nederland, maar er is ook veel moois te zien. Wist je dat je er op drie manieren naartoe kunt reizen? Met de boot, het vliegtuig of via de tunnel onder het Kanaal.

Wat is het Verenigd Koninkrijk?

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Engeland vormt het grootste deel. Het Verenigd Koninkrijk ligt verdeeld over twee eilanden. Engeland, Schotland en Wales vormen samen het eiland Groot-Brittannië. En Noord-Ierland is een deel van het eiland Ierland, waarop ook het land Ierland ligt. De naam Koninkrijk zegt het al: het heeft een koningshuis. De huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth II. Er wonen bijna 67 miljoen mensen in heel het Verenigd Koninkrijk. Zo'n 9 miljoen daarvan wonen in Londen, de hoofdstad van zowel het Verenigd Koninkrijk als Engeland. Je noemt de inwoners van het Verenigd Koninkrijk Britten. Maar als je het over de inwoners van de losse landen hebt, zeg je bijvoorbeeld Engelsen of Schotten. 

Engels en dialecten

In het Verenigd Koninkrijk wordt vooral Engels gesproken. Maar in Schotland, Wales en Noord-Ierland worden dialecten van het Engels gesproken. Engels is een wereldtaal. Vroeger waren de Britten namelijk de baas in landen in bijvoorbeeld Afrika en Azië. Daarom spreken ze daar nu nog steeds Engels. De koningin van het Verenigd Koninkrijk is ook het staatshoofd van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook daar wordt Engels gesproken.

Typisch Engels

De landen van het Verenigd Koninkrijk liggen midden in de zee. Er heerst dan ook een zeeklimaat. Dat betekent zachte winters en koele zomers. In de westelijke delen van het land regent het vaak: meer dan 200 dagen per jaar. Tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa ligt het Kanaal. Onder het Kanaal door loopt een spoorwegtunnel tussen Frankrijk en Engeland, de Kanaaltunnel. In de landen van het Verenigd Koninkrijk vind je veel heuvels en meren en oude kastelen en kerken. De auto's rijden er links van de weg. Het Verenigd Koninkrijk heeft een eigen munt. Dat is de Britse pond, ook wel Engelse pond of pond sterling genoemd. Sport is heel belangrijk voor de Britten. Vooral voetbal, cricket, rugby, tennis en roeien zijn populair.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk hoorde eerst bij de Europese Unie (EU). In de EU werken de landen van Europa samen. De mensen in het Verenigd Koninkrijk hadden daar genoeg van. Ze wilden meer te zeggen hebben over hun eigen land. In 2016 kozen ze ervoor uit de EU te gaan. Dat heet de Brexit, een combinatie van de woorden 'British' (Brits) en 'exit' ('vertrek'). Sinds 31 januari 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU.