Verenigd Koninkrijk

Werkstukken en spreekbeurten

In Engeland regent het vaak, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Zou jij ernaartoe willen? Of naar een ander land van het Verenigd Koninkrijk? Dat bestaat namelijk uit meerdere landen.

Wat is het Verenigd Koninkrijk?

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Engeland vormt het grootste deel. Het Verenigd Koninkrijk ligt verdeeld over twee eilanden. Engeland, Schotland en Wales vormen samen het eiland Groot-Brittannië. En Noord-Ierland is een deel van het land Ierland, wat ook een eiland is. De naam Koninkrijk zegt het al: het heeft een monarchie. De huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth II. Er wonen ruim 64 miljoen mensen in heel het Verenigd Koninkrijk. Zo'n 8 miljoen daarvan wonen in de hoofdstad van zowel het Verenigd Koninkrijk als Engeland: Londen. Vanwege de werkgelegenheid willen veel mensen daar wonen. Londen ligt aan de rivier de Theems. Je noemt de inwoners van het Verenigd Koninkrijk Britten. Maar als je het over de inwoners van de losse landen hebt, zeg je bijvoorbeeld Engelsen of Schotten. 

Kanaaltunnel en Britse pond

Tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa ligt het Kanaal. Onder het Kanaal door loopt een spoorwegtunnel tussen Frankrijk en Engeland, de Kanaaltunnel. In de landen van het Verenigd Koninkrijk vind je veel heuvels en meren en oude kastelen en kerken. De auto's rijden er links van de weg. Het Verenigd Koninkrijk heeft een eigen munt. Dat is de Britse pond, ook wel Engelse pond of pond sterling genoemd.

Engels en dialecten

In het Verenigd Koninkrijk wordt vooral Engels gesproken. Maar in Schotland, Wales en Noord-Ierland worden dialecten van het Engels gesproken. Die lijken op het Engels, maar het zijn toch net andere talen. Engels is een wereldtaal. Vroeger waren er namelijk veel Britse koloniën in landen in bijvoorbeeld Afrika en Azië. In die landen was het Verenigd Koninkrijk de baas. Nu is het Verenigd Koninkrijk daar niet meer de baas, maar in veel van die landen spreken de mensen nog wel Engels. De koningin van het Verenigd Koninkrijk is ook het staatshoofd van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Die landen liggen hier ver vandaan. Ook daar wordt Engels gesproken.

Vergeet je paraplu niet!

De landen van het Verenigd Koninkrijk liggen midden in de zee. Er heerst dan ook een zeeklimaat. Dat betekent zachte winters en koele zomers. Het regent er vaak, vooral in Engeland: jaarlijks meer dan 200 dagen!

Sport

Sport is heel belangrijk voor de Britten. Vooral voetbal, cricket, rugby, tennis en roeien zijn populair.