Verenigde Staten

Werkstukken en spreekbeurten

De Verenigde Staten, waar liggen die precies? En uit hoeveel staten bestaat de VS?

Staten in Noord-Amerika en eilandgebieden

De Verenigde Staten worden ook wel Amerika of kortweg de VS genoemd. In het Engels zeg je United States of America of USA. De Verenigde Staten bestaan uit 50 staten, een soort grote provincies. Iedere staat heeft een eigen regering met aan het hoofd een gouverneur. Aan het hoofd van al die staten staat de president. Die woont in het Witte Huis in Washington. Sinds januari 2017 is dat Donald Trump. We zeggen wel Amerika, maar let op: de Verenigde Staten zijn niet héél Amerika. Zo hoort het werelddeel Zuid-Amerika er niet bij. De Verenigde Staten liggen grotendeels in Noord-Amerika. Maar bijvoorbeeld landen als Canada in het noorden en Mexico in het zuiden van Noord-Amerika, die wel aan de Verenigde Staten grenzen, horen er niet bij. Van de 50 staten grenzen er 48 aan elkaar. De andere 2 zijn Alaska en Hawaï. Alaska grenst alleen aan Canada. En de eilandstaat Hawaï ligt in de Stille Oceaan. Bij de Verenigde Staten horen ook nog een aantal andere eilandgebieden in de Stille Oceaan en in de Caraïbische Zee.

Landschappen

De VS is zó groot dat je er alle soorten landschappen en klimaten vindt. Er zijn hoge bergketens, zoals de Rocky Mountains in het westen. In het zuidwesten, in de staat Arizona, ligt een dorre woestijn. Door de wind zijn daar reusachtige rotsen uit rode zandsteen uitgeslepen. In het noordwesten groeien dichte bossen. Het midden van de VS is een uitgestrekte vlakte.

Landbouw en industrie

In de staat Texas verbouwen de boeren heel veel graan en mais. Dit wordt geoogst met grote machines. In het zuidoosten vind je katoenplantages. In de staten Florida en Californië is het lekker warm. De boeren telen daar citrusvruchten. De Verenigde Staten maken vooral auto's, vliegtuigen en computers. Deze worden verkocht aan andere landen. Er werken ook veel Amerikanen in de handel en in de dienstensector.

Bevolking

De oorspronkelijke bewoners van de VS zijn de indianen. Vierhonderd jaar geleden kwamen de eerste Europeanen naar het land. Groot-Brittannië veroverde verschillende delen. Spanje bezat veel delen in het zuiden. In 1776 werden 13 staten onafhankelijk van Groot-Brittannië. Dit was het begin van de VS. Er kwamen steeds meer staten bij. Door hard te werken, kon je in de VS veel geld verdienen. Daarom kwamen rond 1900 veel mensen uit Europa in de VS wonen. Hun afstammelingen wonen er nog steeds. Net als afstammelingen van de indianen en van Afrikaanse slaven. Daarnaast wonen er veel Latino's, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, in de VS. In heel de VS wonen ongeveer 327 miljoen mensen.

Coronavirus in de VS

In 2020 krijgen de Verenigde Staten te maken met het coronavirus. In korte tijd worden heel veel mensen erg ziek. Iedere staat maakt zijn eigen regels om het virus te stoppen. In veel staten werken mensen thuis en gaan scholen dicht. Dit noem je een lockdown. De VS is in de wereld het land dat het zwaarst getroffen wordt door het coronavirus.