Waddeneilanden

Werkstukken en spreekbeurten

Boven Noord-Holland, Friesland en Groningen liggen de Nederlandse Waddeneilanden. Ken je een ezelsbruggetje om de volgorde van de eilanden te onthouden?

Eilanden

In Nederland hebben we acht Waddeneilanden. Maar er zijn er veel meer, want de Waddeneilanden lopen door voor de kust van Duitsland en Denemarken. Van de Nederlandse Waddeneilanden zijn er vijf bewoond. Die andere drie zijn grote zandplaten waar vooral vogels leven. De bewoonde eilanden zijn: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het grootste eiland is Texel en het kleinste eiland Vlieland. De onbewoonde eilanden zijn: Noorderhaaks (ook wel de Razende Bol genoemd), Rottumerplaat en Rottumeroog.

Natuur & dieren

Tussen de Waddeneilanden en het vaste land ligt de Waddenzee. Deze zee is één groot beschermd natuurgebied. Als het eb is kun je bij veel Waddeneilanden op het wad lopen. Op de eilanden zelf bestaat het landschap vooral uit zand- en duingebied. Behalve op Texel, daar is het landschap meer gevarieerd met ook polders en grasland. De Waddeneilanden zijn bekend om hun zeehonden. Die zie je niet alleen voor de kust langs zwemmen, maar als het eb is, liggen ze ook graag op de zandbanken. Er zijn speciale excursies met de boot om naar de zeehonden te kijken. Op Texel staat ook Ecomare, dit is een natuurmuseum met een grote zeehondenopvang.