Zuid-Afrika

Werkstukken en spreekbeurten

In Zuid-Afrika kun je goed op safari gaan! Wie of wat zijn the big five?

The big five

Zuid-Afrika ligt in het zuidelijkste puntje van het werelddeel Afrika. Aan de westkant van Zuid-Afrika vind je de Atlantische Oceaan en aan de oostkant de Indische Oceaan. Zuid-Afrika grenst in het noorden aan Namibiƫ, Botswana en Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique en Swaziland. In het noordwesten van Zuid-Afrika is een heel groot natuurpark: het Kruger Nationaal Park. Hier leven allerlei dieren in het wild, zoals the big five: de olifant, de neushoorn, de buffel, het luipaard en de leeuw. Maar bijvoorbeeld ook struisvogels en zebra's.

Grote steden

Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein. Het parlement zit in Kaapstad. Je kunt het een beetje vergelijken met Nederland. Amsterdam is onze hoofdstad, maar ons parlement zit in Den Haag. Een andere grote bekende stad in Zuid-Afrika is Johannesburg. In Johannesburg wonen de rijkste, maar ook de armste mensen van Zuid-Afrika.

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren in 1918. Hij vocht tegen de apartheid in Zuid-Afrika. In de tijd van de apartheid werden mensen met verschillende huidskleuren anders behandeld. Mensen die niet blank waren, mochten veel minder dan blanke mensen. Zo probeerde de regering blanke mensen aan de macht te houden in Zuid-Afrika. Nelson Mandela werd door de regering in de gevangenis gestopt. Deze gevangenis stond op Robbeneiland. Dit is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het is te zien vanuit Kaapstad. Pas na 26 jaar werd Nelson Mandela vrijgelaten. Uiteindelijk werd hij in 1994 zelfs president van Zuid-Afrika. De apartheid was toen net afgeschaft.

Coronavirus in Zuid-Afrika

In 2020 kwam het coronavirus ook in Zuid-Afrika. Rijke mensen namen het virus mee vanaf hun vakanties in andere werelddelen. Al snel volgde een complete lockdown en moest iedereen binnen blijven. Mensen mochten alleen naar buiten voor boodschappen of om naar de dokter te gaan. Werken kon niet. In de sloppenwijken wonen veel arme mensen en zij hadden het zwaar. Ze hadden geen geld om eten te kopen. Ook afstand houden was lastig, omdat ze erg dicht bij elkaar leven.