Zweden

Werkstukken en spreekbeurten

Je kent Zweden als het land van Ikea, Pippi Langkous en knäckebröd. Maar het is ook het land van bossen en meren. En wist je dat een deel van het gebied Lapland in Zweden ligt?

Scandinavië

Zweden is het grootste land van Scandinavië. Scandinavië bestaat uit de Noord-Europese landen Zweden, Noorwegen en Denemarken. Soms worden Finland en IJsland ook bij Scandinavië gerekend. Zweden is bijna 11 keer zo groot als Nederland. In het westen grenst Zweden aan Noorwegen en in het noordoosten aan Finland. Het noorden van Zweden is bergachtig, het midden is heuvelachtig en het zuiden is vrij vlak. In Zweden vind je tienduizenden meren. Er wonen ruim negen miljoen mensen in Zweden. De meeste (85 procent) wonen in het zuiden. Hier ligt ook de hoofdstad Stockholm. In het zuiden is het klimaat net als in Nederland. Naar het noorden toe kan het tijdens de lange winters kouder dan 35 graden onder nul worden!

Ikea

Veel Zweden verdienen hun geld in de dienstensector. Ze werken bijvoorbeeld op scholen, in ziekenhuizen, bij banken, in winkels of bij de gemeente. Zweden verkoopt veel hout en papier aan andere landen. Dit komt doordat in Zweden veel bomen groeien. Hout is een belangrijke grondstof voor het maken van papier. In het noorden van Zweden zit veel ijzererts in de bodem. IJzererts wordt gebruikt in de Zweedse metaalindustrie en wordt naar het buitenland uitgevoerd. Een bekende Zweedse winkelketen die je in veel landen van de wereld vindt, is Ikea. Daar kun je Zweedse gehaktballetjes eten! En natuurlijk meubels en woonspulletjes kopen. Ook modeketen H&M is een Zweeds bedrijf.

Lapland

De bevolking die in het uiterste noorden van Zweden woont, noem je de Samen of Sami. Samen of Sami betekent moerasmensen. Zij wonen in Lapland. Dit woongebied loopt door het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken dat de winters er lang en ijzig koud zijn. De Samen hebben in de loop der eeuwen geleerd zich aan deze barre omstandigheden aan te passen. Vroeger waren het nomaden die met hun rendierkudden door het poolgebied rondtrokken. Tegenwoordig leeft nog ongeveer een kwart van de Samen van de rendieren. Zij verkopen rendiervlees en maken bijvoorbeeld rugzakken van het rendierleer. De officiële taal van Zweden is Zweeds, maar de Samen hebben een eigen taal (Samisch).

Noorderlicht

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat in noordelijke gebieden op aarde voorkomt. Ook in Zweden kun je het zien. Vooral in Lapland heb je er kans op. Het is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat je kunt zien als het donker is. Het heeft verschillende kleuren; soms is het groen, maar het kan bijvoorbeeld ook roze zijn. Je ziet het op de afbeelding hierboven. Het noorderlicht wordt ook wel poollicht genoemd.