Bijgeloof

Werkstukken en spreekbeurten

Geloof jij in dingen die geluk of ongeluk kunnen brengen, zoals vrijdag de dertiende? Er zijn mensen die dat geloven. Dat heet bijgeloof.

Ongeluksgetal dertien

Er zijn landen waar dertien wordt gezien als het ongeluksgetal. Sommige hotels en ziekenhuizen hebben geen dertiende verdieping of een kamer met nummer 13. In vliegtuigen zie je ook vaak geen dertiende rij met stoelen. Veel mensen denken dat vrijdag de dertiende ongeluk brengt. Zij gaan op die dag liever niet naar buiten, omdat ze bang zijn dat er dan iets ergs gaat gebeuren. 

Klavertje vier

Misschien heb je weleens gehoord dat een klavertje vier geluk brengt. Klavertjes vier zijn moeilijk te vinden, omdat het plantje meestal maar drie blaadjes heeft. Als je wél een klavertje vier vindt, dan zou dat geluk moeten brengen. Sommige mensen geloven ook dat een lieveheersbeestje geluk brengt als het naar je toe vliegt. Dit zijn allebei vormen van bijgeloof.

Waar of niet waar?

Er zijn veel vormen van bijgeloof. De verhalen die over bijgeloof worden verteld, zijn vaak al eeuwenoud. Niet iedereen gelooft erin. Je mag voor jezelf bepalen of je gelooft dat iets geluk of juist ongeluk brengt.