Carnaval

Werkstukken en spreekbeurten

Carnaval wordt in heel Nederland gevierd, maar vooral het zuiden van het land staat erom bekend. Wordt er in andere landen ook carnaval gevierd?

Vastentijd

Vroeger mochten katholieke mensen in de veertig dagen voor het christelijke feest Pasen maar weinig eten. Dat heet vasten en de veertig dagen noem je de vastentijd. De mensen mochten dan ook geen vlees eten. De dag voordat de vastentijd begon, propten mensen zich vol met lekker eten. Dit werd later het feest dat wij carnaval noemen. Het wordt nu drie dagen of langer gevierd. Het is elk jaar op andere datums, in februari of maart. De laatste carnavalsdag is altijd veertig dagen voor Pasen. Het woord 'carnaval' komt van het Latijnse carne levare, wat 'het wegnemen van vlees' betekent. De laatste avond van het carnavalsfeest wordt ook wel Vastenavond genoemd. Je begrijpt nu waarom!

Verenigingen en plaatsnamen

In heel Nederland wordt carnaval gevierd, maar vooral de provincies Noord-Brabant en Limburg staan bekend om hun carnavalsfeesten. Van oudsher wonen daar veel katholieken. Kinderen én volwassenen verkleden en schminken zich tijdens carnaval. Veel steden, dorpen en buurten hebben een carnavalsvereniging met een eigen Prins Carnaval, (kinder)optochten en gala-avonden. Op de feesten treden plaatselijke artiesten op. Bij de optochten zijn praalwagens en groepen verklede mensen te bewonderen. Tijdens carnaval krijgen veel steden en dorpen een andere naam. Eindhoven heet dan bijvoorbeeld Lampegat (een verwijzing naar Philips, wat daar is opgericht) en Geleen heet Waereldsjtad (Wereldstad). 

Elf

Prins Carnaval wordt al gekozen op 11 november (de elfde dag van de elfde maand). Dan begint het carnavalsseizoen, om 11:11 uur om precies te zijn. Carnaval heet ook wel het Feest der Zotten. Een zot is een gek. Elf is het gekkengetal. Prins Carnaval heeft helpers: de Raad van Elf en een of meer adjudanten. Zij zijn met carnaval eventjes de baas over de stad of het dorp.

Andere landen

Niet alleen in Nederland wordt carnaval gevierd, maar bijvoorbeeld ook in België en Duitsland. Op het eiland Aruba wordt carnaval heel groots gevierd. Het duurt wel een maand! Al die tijd zijn er optochten en feesten. De Arubanen besteden veel tijd aan het maken van praalwagens en kostuums en er wordt een carnavalskoningin gekozen. Het Braziliaanse carnaval in Rio de Janeiro is wereldberoemd. Daar wordt het gevierd om het begin van de lente aan te duiden. Het is een uitbundig feest met grote paradewagens en er wordt veel (samba) gedanst.