Ramadan

Werkstukken en spreekbeurten

Ramadan is een bijzondere tijd voor mensen met het islamitische geloof. Ze vasten dan één maand lang. Dat betekent dat ze dertig dagen niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Regel

Mensen die het islamitisch geloof hebben, noem je moslims. Ze vasten één maand per jaar tijdens de ramadan. Dat is een van de vijf regels van de islam. Door te vasten reinig je jezelf. Ook denk je op die manier aan mensen die niet genoeg te eten hebben. Als mensen zelf genoeg hebben, moeten ze geld geven om arme mensen te helpen.

Maankalender

Het is niet altijd in dezelfde tijd van het jaar ramadan. Dat heeft te maken met de stand van de maan. De maan draait om de aarde. Als de maan precies tussen de aarde en de zon staat is deze vanaf de aarde niet te zien. Het is nieuwe maan als er weer een klein randje (sikkel) te zien is. Een islamitisch jaar duurt 12 manen en is ongeveer 11 dagen korter dan het Nederlandse jaar. De Ramadan begint als het voor de negende keer nieuwe maan is. Een belangrijke moslimleider bepaalt vooraf wanneer de vastenmaand begint.

Moeilijk én gezellig

Kinderen zijn tijdens de ramadan soms moe als ze op school zijn. Ze gaan laat naar bed en staan vroeg weer op om toch te kunnen eten. Als de ramadan in de zomer valt, gaat de zon pas laat onder. Moslims in Nederland mogen dan ook pas heel laat op de avond eten en drinken. Als het eenmaal donker is neemt iedereen de tijd om samen lekker te eten. Dat is vaak gezellig. De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest, waarbij vooral veel zoete hapjes worden gegeten en de kinderen vaak cadeautjes krijgen.