3D-printen

Werkstukken en spreekbeurten

Steeds meer mensen hebben thuis een 3D-printer. Wat zou jij ermee printen als je er een had?

Uitvinder Charles Hull

De 3D-printer werd ongeveer dertig jaar geleden uitgevonden door een groep wetenschappers in Amerika. Charles Hull had de leiding over de groep. Daarom wordt hij de uitvinder genoemd. In de jaren erna werd de techniek verder verbeterd. Steeds meer bedrijven en mensen thuis maken nu gebruik van 3D-printers.

Computertekening

Met een 3D-printer kun je voorwerpen printen. Hij werkt hetzelfde als een gewone printer, alleen dan niet met inkt, maar met ander materiaal. Een plastic draad bijvoorbeeld. Eerst teken je op de computer hoe je voorwerp eruit moet zien. De computer stuurt de boodschap naar de printer. De plastic draad wordt gesmolten en kan zo laag voor laag worden opgebouwd.

Wat kun je er allemaal mee?

Eigenlijk kun je alles printen wat je op de computer kunt tekenen. Er zijn kleine 3D-printers voor thuis, maar ook enorme voor in de bouw. Er zijn al huizen geprint van beton en stoelen van kunststof. Astronauten zullen met een 3D-printer in de ruimte makkelijk een onderdeel kunnen printen dat kapot is gegaan. Er zijn ook printers die eten kunnen printen. Experts verwachten dat die in de toekomst heel gewoon worden. Print je straks lekker je eigen frietje uit!