Grooming

Werkstukken en spreekbeurten

Een groomer is een volwassene die probeert een kind online naar zich toe te lokken. Weet jij hoe zo iemand dat doet?

Grooming

Het woord grooming (je zegt: groeming) komt uit het Engels en betekent ‘versieren’ of ‘mooi maken’. Via chatgesprekken in games of op social media maakt een groomer contact met kinderen en jongeren. Hij zegt aardige of lieve dingen tegen hen om vrienden te worden. Vaak doet een groomer alsof hij een leeftijdsgenoot is en dezelfde dingen leuk vindt als jij. Het is zijn bedoeling om met kinderen af te spreken voor seks.

Hoe herken je een groomer?

Zorg dat je weet met wie je chat. Praat alleen met mensen die je in het echt ook kent. Zegt iemand dat hij je kent van voetbal of tennis? Stel vragen om te zien of het echt je clubgenoot is. Veel groomers gebruiken een nepprofiel met een foto van iemand anders. Zoek op Google Images of je de foto ook op andere plekken tegenkomt en check wie de persoon op de foto is. Een groomer wil veel van je weten, maar vertelt vaak niet zoveel over zijn eigen leven. Na een tijdje vraagt een groomer je om naaktfoto’s van jezelf te sturen of om jezelf voor de webcam uit te kleden. Hij doet bijvoorbeeld alsof hij een meisje of jongen is die jou leuk vindt.

Blokkeren

Als iemand je online lastigvalt, is dat heel vervelend. Veel kinderen schamen zich of voelen zich schuldig. Toch is het goed om er met je ouders of andere mensen over te praten. Je kunt de groomer blokkeren of uit je contactenlijst verwijderen. Grooming is strafbaar. Bij de politie kun je aangifte doen tegen de persoon die je lastigvalt. Meld je klacht ook bij het platform waarop jullie gechat hebben, bijvoorbeeld Instagram. Zij kunnen informatie over de groomer doorgeven aan de politie.