Nepnieuws

Werkstukken en spreekbeurten

‘Deel dit bericht met tien mensen en je krijgt gratis tickets.’ Zou het waar zijn of is het nepnieuws?

Nepnieuws en nepvolgers

Nepnieuws is verzonnen nieuws. Vaak klinkt het net te mooi, bizar of grappig om waar te zijn. Mensen zetten nepnieuws op social media om eraan te verdienen. Als jij op hun bericht klikt, krijgen zij geld van de mensen die reclame maken op hun website. Daarom word je vaak met een spannende of sappige titel naar zo’n nieuwtje gelokt. Nepnieuws is niet altijd helemaal verzonnen. Het kan ook gebeuren dat een deel van het nieuwtje waar is en een deel erbij verzonnen is. Je trapt er dan sneller in. De bedoeling van nepnieuws kan ook zijn dat je een andere mening krijgt. Mensen zetten om die reden weleens leugens online, zodat je bijvoorbeeld een hekel krijgt aan iemand.
Niet alleen nieuws kan nep zijn. Op Instagram kopen sommige mensen ook nepvolgers. Zo lijkt hun account heel populair en willen meer mensen hen volgen.

Echt of nep?

Op WhatsApp, Instagram en YouTube kan iedereen nieuwtjes plaatsen. Zonder dat wordt gecheckt of het echt gebeurd is. De nieuwsberichten van bijvoorbeeld het Jeugdjournaal zijn geschreven of gefilmd door journalisten. Het is hun werk om goed uit te zoeken wat waar is. Daarom is het slim om te checken of een nieuwtje ook op betrouwbare sites is terug te vinden.
Nepvolgers volgen vaak veel mensen maar hebben zelf geen volgers. Zo kun je zien dat hun accounts alleen bestaan om te worden verkocht als volger.