Phishing

Werkstukken en spreekbeurten

De pincode van je bankpas is geheim. Stel nu dat je een mail krijgt waarin je bank zegt dat ze je pincode wil controleren. Niet reageren, dit is phishing!

Criminelen

Internetcriminelen proberen soms via de computer in te breken. Ze versturen e-mails of berichten waarin ze vragen om belangrijke informatie, zoals je pincode. Dat heet phishing (spreek uit fisjing). Zo’n mail lijkt sprekend op die van een echte bank. Soms staat het logo erboven en ziet het e-mailadres er bekend uit. Toch kom je via een link in de mail bij een nepwebsite terecht. Met de informatie die jij daarop doorgeeft, kunnen de criminelen bij het geld op jouw bankrekening.

WhatsApp en Instagram

Ook tussen de reacties op Instagram of bij YouTubevideo’s staan soms phishingberichten. Er staat dan bijvoorbeeld dat je iets kunt winnen als je op een link klikt. Dat is nog niet alles: ook via WhatsApp, Tikkie en betaalverzoekjes vissen criminelen naar geld.

Wat helpt tegen phishing?

Het is belangrijk om altijd goed na te denken voor je belangrijke informatie deelt. Een bank mag jou niet vragen om je pincode en zal dat ook nooit doen. Trap er dus niet in. Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender. Vaak lijkt het erg op het echte e-mailadres maar is er net één letter anders. Check voor je op een link klikt ook heel precies het webadres waar de link naar verwijst. Als je met je muis over de link zweeft, staat dit linksonder in je scherm.