Atletiek

Werkstukken en spreekbeurten

Wist jij dat er wel 24 sporten bij atletiek horen? Atletiek is een verzamelnaam voor meerdere sporten. Bekende atletiekonderdelen zijn hoogspringen, hardlopen en speerwerpen.

Onderdelen

Atletiek is dus de naam voor een aantal sporten. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie onderdelen: lopen, werpen en springen. Deze onderdelen bestaan dan weer uit verschillende sporten. Ingewikkeld? Valt wel mee hoor! Alle sporten worden namelijk op dezelfde plek uitgeoefend: de atletiekbaan.

Rode baan

De atletiekbaan is een rode baan met een groot grasveld in het midden. De baan is 400 meter lang en heeft de vorm van een ovaal. Hardlopen gebeurt op de baan, de andere sporten op het gras. Wedstrijden vinden meestal plaats in een stadion met tribunes rond de atletiekbaan.

Ontstaan

Atletiek wordt als één van de oudste sporten van de wereld gezien. Al 3000 jaar geleden werden er in de Griekse stad Olympia hardloopwedstrijden gehouden. Zo ontstonden de Olympische Spelen zoals wij die nu kennen. Veel sporten bestonden eigenlijk al, zonder dat ze als sport gezien werden. Zo waren oerbewoners al heel handig in speerwerpen, omdat ze daarmee dieren konden doden. Of moesten ze heel lang een dier achtervolgen om het te kunnen vangen. Nu zijn speerwerpen en hardlopen nog steeds populaire atletiekonderdelen.