Ballet

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat de naam 'ballet' komt van het Italiaanse woord ballare? Dat betekent dansen.

Geschiedenis

De Franse koning Lodewijk XIV (de veertiende) regeerde van 1643 tot 1715. Hij was gek op dansen. Hij gaf vaak grote feesten met muziek, zang en dans. Op die feesten danste de koning zelf ook. Door Lodewijk XIV werd ballet heel populair. In 1661 richtte de koning de Académie Royale de la Danse op. Dit was een clubje van de allerbeste beroepsdansers. Zij leerden hun vak ook aan andere dansers, eerst in Frankrijk maar later overal in Europa.

Kleding

Tijdens balletles draag je een strak balletpakje met een maillot of panty. Zo kan de leraar goed je houding en bewegingen zien. Jongens dragen een T-shirt en een maillot. Beenwarmers en wikkelhesjes zijn prettig voor aan het begin en einde van de les. Aan je voeten draag je slappe balletschoentjes met linten of elastiek. Deze heten flats. Ook jongens dragen zwarte of witte flats.

Balletles

Balletlessen worden gegeven in een balletstudio. Deze heeft meestal een houten vloer en spiegelwanden. Die spiegels zijn nodig. Daarin kun je kijken of je houding goed is. Langs de wand is een barre. Dat is een houten leuning om je aan vast te houden tijdens de oefeningen. Elke les begint met oefeningen aan de barre. Ze zijn bedoeld om je spieren op te warmen, te rekken en te versterken.