Basketbal

Werkstukken en spreekbeurten

Basketbal is best oud. Wist jij dat het al in 1891 bedacht werd?

Geschiedenis

Basketbal is een Amerikaans balspel. Het is een teamsport die gespeeld wordt door twee ploegen van vijf spelers. Het doel is om de bal door de ring en het netje van de tegenstander te gooien. De ring en het netje heten samen de basket. Basketbal werd bedacht door James Naismith in 1891. Hij bedacht een balspel zonder geweld tussen de spelers. Hij had namelijk genoeg van de baldadigheden van zijn leerlingen tijdens de gymles! De behendigheid moest groter zijn dan kracht. De truc van het spel is om de bal in een hoog doel te gooien. 

Het basketbalveld

Alles wat je nodig hebt om basketbal te spelen is een bal, een basket en een vlakke vloer. Een officieel speelveld is 28,5 meter lang en 15 meter breed. De ondergrond is het liefst van hardhout, maar elke gladde vloer is goed. Aan elk einde van het veld hangt een basket boven de achterlijn. De ring hangt 3,05 meter boven de grond. Achter de basket zit een bord van 1,80 bij 1,05 meter. Dit heet het backboard. Hier mag de bal tegen stuiten.

Puntentelling

Bij basketbal scoor je als de bal door de ring en het netje gaat. Er is een speciale puntentelling. Als je raak hebt geschoten krijg je één, twee of drie punten. Scoorde je van dichtbij, dan krijg je twee punten. Stond je verder weg, achter de driepuntslijn, dan krijg je drie punten. Gooide je de bal met een vrije worp door de ring, dan is dit één punt waard. Een vrije worp krijg je als de tegenstander een fout heeft gemaakt. Voor die fout krijgt hij van de scheidsrechter een straf. 

NBA

In 1949 werd in Amerika de National Basketball Association (NBA) opgericht. Het is de bekendste basketbalcompetitie ter wereld. In de NBA spelen dan ook de beste basketballers. De winnaar van deze competitie wordt door de Amerikanen zelf wereldkampioen genoemd. Topspelers verdienen elk seizoen miljoenen dollars. Die verdienen ze niet alleen bij hun club, maar ook door reclame te maken voor schoenen of kleding.