Bergbeklimmen

Werkstukken en spreekbeurten

Bergbeklimmers beklimmen soms heel hoge bergen, zoals de Mount Everest. Maar voordat ze dat doen moeten ze eerst veel oefenen en klimtechnieken leren.

Bergbeklimmen

Bergbeklimmen is een zware sport die erg gevaarlijk kan zijn. Een bergbeklimmer beklimt hoge en moeilijke bergen. Bergbeklimmen is dus iets anders dan een flinke bergwandeling, waarbij je soms een beetje moet klimmen. Bergbeklimmen wordt ook wel alpinisme genoemd. Onder bergbeklimmen valt ook rotsklimmen en ijsklimmen.

Oefenen

Je kunt niet zomaar een berg gaan beklimmen. Je moet weten hoe je klimmaterialen moet gebruiken en je moet klimtechnieken leren. Daarnaast moet je veel oefenen en trainen. Om te beginnen kun je bijvoorbeeld les nemen in een klimzaal in een hal. Daar kun je oefenen op een klimwand met grepen die je kunt vastpakken en waarop je met je voeten kunt steunen. Je zit vast aan een touw en beneden staat iemand die ervoor zorgt dat je niet kunt vallen. Dat noem je zekeren. Als je het klimmen onder de knie hebt, kun je ook jezelf zekeren. Een bergbeklimmer kan ook oefenen op bergen of rotsen die niet heel steil of hoog zijn.

Een berg spullen nodig

Goed materiaal is belangrijk voor een bergbeklimmer. Hij heeft in elk geval nodig: geschikte kleding en klimschoenen, een klimgordel, zekeringsmateriaal, touwen en allerlei speciale haken. Voor ijsklimmen heeft hij ook een ijsbijl en stijgijzers nodig. Dat zijn zolen met pinnen die hij onder zijn schoenen kan binden voor grip in het ijs. Rotsbeklimmers hebben vaak een helm op, omdat er stukken steen kunnen vallen. Het beklimmen van een grote berg, die meerdere dagen of zelfs weken kan duren, heet een expeditie. Dan moet de bergbeklimmer ook eten, drinken en kampeerspullen bij zich hebben. En als hij heel hoog gaat klimmen heeft hij ook een zuurstoffles nodig.

Hoge bergen en gevaren

In Nederland zijn geen hoge bergen. Voor hoge bergen gaan bergbeklimmers naar landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en ItaliĆ«. De Mont Blanc is een bekende berg in de Alpen in Europa die veel beklommen wordt. De hoogste berg van de wereld is de Mount Everest in AziĆ«. Je kunt deze berg alleen beklimmen als je een heel goede bergbeklimmer bent, en ook dan is het nog erg gevaarlijk. De berg is bedekt met sneeuw en ijs en het is er heel erg koud. Als je op grote hoogte je handschoenen uittrekt, bevriezen je handen bijna direct. En hoe hoger de bergbeklimmer komt, hoe minder zuurstof er is om te ademen. De kans op een ongeluk is groot. De bergbeklimmer kan bijvoorbeeld door gladheid of een verkeerde beweging in een afgrond vallen of ondergesneeuwd raken door een lawine. Ook kan hij overlijden aan onderkoeling of hoogteziekte. Er zijn meer dan 200 bergbeklimmers overleden op deze berg. Het is dus bijzonder knap als een bergbeklimmer de top van de Mount Everest gehaald heeft en weer veilig beneden komt.