Boksen

Werkstukken en spreekbeurten

Boksen is een vechtsport. Maar is boksen alleen een potje vechten of komt er toch meer bij kijken?

Knock-out

Boksen is een vechtsport, net zoals judo en karate. Het gaat er behoorlijk hard aan toe. Je kunt je tegenstander bijvoorbeeld een bloedneus slaan. Je kunt hem ook knock-out (spreek uit: nok-out) slaan. Hij kan dan even bewusteloos zijn, maar dat hoeft niet. Hij kan ook uit vermoeidheid of door een blessure neergaan. De scheidsrechter telt tot tien. Als je tegenstander dan niet is opgestaan, is de wedstrijd afgelopen en heb je gewonnen. Als de wedstrijd niet eindigt door een knock-out, dan wint de bokser die van de jury de meeste punten heeft gekregen.

Veel trainen

Een heftige sport, hè, dat boksen? Boksers lijken vechtersbazen. Toch is het meer dan klappen uitdelen en je tegenstander pijn doen. Boksen is een zware sport, waarvoor je veel moet trainen. Een bokser moet niet alleen sterk zijn, maar ook fit en snel. Hij moet zich goed kunnen verdedigen om zo weinig mogelijk klappen te krijgen. Ook zijn er strenge regels. Je mag je tegenstander bijvoorbeeld niet vasthouden, bijten of pootje haken. Maar natuurlijk moet je als bokser wel tegen een stootje kunnen!

Bekende boksers

Er zijn verschillende vormen van boksen, zoals gewoon boksen, kickboksen en thaiboksen. Elke vorm heeft net iets andere regels. De Amerikaanse Muhammad Ali en Mike Tyson werden wereldberoemd met boksen. Bekende Nederlandse kickboksers zijn Rico Verhoeven en Badr Hari.