Games

Werkstukken en spreekbeurten

Vroeger waren bordspellen erg populair. Tegenwoordig spelen we graag games op de computer. Wist je dat het heel veel werk is om zo'n game te maken?

Ontwikkeling games

In 1972 kwam de eerste game op de markt: Pong. Dat spel leek op tafeltennis. De naam kwam ook van het woord pingpong. Je kon Pong eerst alleen maar op een speciale speelautomaat spelen. Een paar jaar later kon je een console kopen. Dat is een apparaat dat je aansluit op de televisie. Zo kun je gamen via je tv. Vervolgens werden de handhelds bedacht: kleine computers die je in je handen kunt houden, zoals de Game Boy. Met deze handhelds kon je plots op iedere plek gamen! Nog wat later werden er games ontworpen waarbij je het spel bestuurt met lichaamsbewegingen: motion control. Denk bijvoorbeeld aan de Nintendo Wii. Tegenwoordig is online gaming populair. Via je computer, tablet of telefoon kun je op internet spelletjes spelen tegen andere spelers. Wat zou er over tien jaar allemaal mogelijk zijn?

Wie maken games?

Je staat er niet zo bij stil, maar er werken veel mensen aan een game. Bij grote bedrijven werken soms zelfs wel honderden mensen aan één game! Er is bijvoorbeeld een afdeling die het verhaal bedenkt, een afdeling die de karakters (de poppetjes) ontwerpt, een afdeling voor de special effects, een afdeling voor het geluid en een afdeling voor de video. Bedrijven die games maken zijn bijvoorbeeld: Ubisoft, Sega, Sony, Dragonfly, Nintendo, EA en Konami.