Golf

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens minigolf gespeeld. Met een lange hamer moet het kleine balletje in het gaatje worden geslagen. Zo werkt golf eigenlijk ook, maar dan is er niets mini. Wist je dat een golfbaan wel 600 meter lang kan zijn?

Schotland

Golf is al heel oud. Duizenden jaren geleden speelden Grieken en Romeinen al een soort golf. Het moderne golf komt uit Schotland. Daarom zijn ook alle woorden in het Engels. Het gaatje heet een ‘hole’, de stokken waarmee je slaat heten ‘clubs’ en het superkort gemaaide gras rond het ‘ hole’ heet ‘green’. De bedoeling is om met zo min mogelijk slagen het balletje in het putje te krijgen, dat is gemarkeerd met een stok met een vlaggetje. Degene die de minste slagen nodig heeft is de winnaar.

Sport

Golf is een sport waarbij je niemand ziet rennen. De golfspelers wandelen ontspannen over het gras naar de plek waar ze hun balletje hebben geslagen. Daar kiezen ze welke club (golfstok) ze gaan gebruiken voor hun volgende slag. Bij sommige clubs gaat het balletje hoog en ver, bij andere blijft de bal laag. Om goed te kunnen slaan moet je super geconcentreerd zijn. En je moet je spieren heel goed onder controle hebben. Eén misslag kan je de wedstrijd kosten.

Beroemde golfer

Ken jij Tiger Woods? Dat is een heel bekende golfspeler uit de Verenigde Staten. Hij is misschien wel de beste ter wereld. Hij slaat weleens een ‘hole in one’; met één slag slaat hij de bal dan heel de golfbaan over en dan rolt de bal precies in het gaatje in de ‘green’. Dat lijkt geluk, maar dat is het niet. Woods en nog een paar honderd spelers zijn zo goed dat ze er hun beroep van gemaakt hebben. Mensen betalen veel geld om te komen kijken. De beste golfspelers zijn dan ook heel rijk.

Zelf proberen

Helaas. Je mag niet zomaar een middagje gaan meppen op de golfbaan. Je moet eerst je golfvaardigheidsbewijs halen op een trainingsbaan. Als je bent geslaagd weten de andere spelers dat je geen gaten in het gras slaat met je club en dat je het harde balletje niet tegen iemands hoofd slaat.