Hockey

Werkstukken en spreekbeurten

Hockey is een oud spel. Vijfduizend jaar geleden werd er al een spel gespeeld met een bal en een stick. Sinds wanneer kennen we hockey in Nederland?

Geschiedenis

De naam hockey is afgeleid van het Engelse woord hook, dat haak betekent. De stick waarmee je de bal voortbeweegt, heeft de vorm van een haak. We weten niet precies wanneer hockey ontstaan is. Al vijfduizend jaar geleden werd er in Perzië (nu Iran) een spel gespeeld met een bal en een stick. Vanaf de zeventiende eeuw speelden de Engelsen een spel dat erg leek op het hockey van nu. Zij brachten de sport rond de Tweede Wereldoorlog over naar Australië, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan. In Nederland kennen we hockey vanaf 1891.

Spelregels

Er zijn natuurlijk veel spelregels waaraan de spelers zich moeten houden. Deze staan in het spelreglement van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Er zijn aparte spelregels voor veldhockey en zaalhockey. Bij hockey zijn er behalve spelregels ook omgangsregels voor de spelers. Deze regels zorgen ervoor dat spelers zich netjes en sportief gedragen op het veld.

Stick

Om te kunnen hockeyen heb je een stick nodig. Met de stick schuif je de bal over de grond of je slaat ertegen zodat hij een heel eind weg rolt. De oudste sticks waren vreselijk hard en stug. Dit kwam omdat ze uit één stuk hout gemaakt werden. Tegenwoordig worden ze verstevigd door kunststof met moeilijke namen zoals glasfiber, polyfiber en carbon. Veel sticks zijn zelfs helemaal van kunststof. Een stick mag tussen de 340 gram en 794 gram wegen. Hij mag niet dikker of breder zijn dan 5,1 centimeter.