Kitesurfen

Werkstukken en spreekbeurten

Kitesurfen is een watersport waarbij de surfer zich laat voorttrekken door een vlieger. Je kunt hoge sprongen maken en snel over het water gaan. Hoe hard gaat een kitesurfer?

Board en kite

Om te kunnen kitesurfen heb je een plank en een vlieger nodig. De plank heet een kiteboard. Er zitten banden op waar je voeten in blijven zitten. Het is wendbaar en licht, zodat de kitesurfer goed kan sturen en springen. Het Engelse woord voor vlieger is kite. Aan de kite zit een bar (balkje) met stuurlijnen. Als je aan de linkerkant van de bar trekt, stuurt de kite naar links en als je aan de rechterkant trekt, stuurt de kite naar rechts. Door aan de bar te trekken komt er meer wind in de vlieger. Als je de bar van je afhoudt, dan heeft de vlieger minder kracht. Als een kitesurfer een foutje maakt, moet hij de bar dus van zich afhouden of helemaal loslaten, zodat hij bijvoorbeeld niet te hoog de lucht in vliegt en er ongelukken gebeuren.

Ontstaan

Hoe kitesurfen precies ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat mensen rond 1977 in de weer gingen met parachutes en een plank of ski's onder hun voeten en zich zo door een boot lieten voorttrekken. In dat jaar werd door de Nederlander Gijsbertus Panhuise vastgelegd dat het zijn uitvinding was om je met een parachute en board te laten voorttrekken. Vanaf 1984 begonnen twee Franse broers met het promoten van de kite. Ze deden mee aan watersportevenementen. In de loop der jaren ontwikkelden ze steeds betere en veiligere kites en boards.

Snelheid

Behalve dat je als kitesurfer hoog kunt springen en even in de lucht kunt zweven, kun je ook heel snel gaan. Kitesurfers scheuren met 20 tot 40 kilometer per uur over het water. Dat is ongeveer zo snel als een scooter rijdt. Heel goede kitesurfers kunnen sneller gaan. Het snelheidsrecord staat op 104 kilometer per uur! Dat kun je vergelijken met een auto die op de snelweg rijdt. Kitesurfen wordt een extreme watersport genoemd.

Populair

Net als surfen is kitesurfen een heel populaire sport, die snel groeit. In Nederland zijn er zo'n 15.000 kitesurfers. Wereldwijd zijn er honderdduizenden mensen die kitesurfen! Het is natuurlijk ook een heel stoere sport. Vanaf 2024 wordt kitesurfen een Olympische sport.