Parachutespringen

Werkstukken en spreekbeurten

Zou jij durven parachutespringen? En basejumpen? Hier lees je wat dat is.

Tandemsprong en windtunnel

Als je wilt parachutespringen, maak je vaak een tandemsprong. Je zit dan vast aan iemand die al veel parachutesprongen gemaakt heeft. Hij opent tijdens de sprong de parachute, die opgevouwen in zijn rugtas zit. Samen zweef je dan naar beneden. Durf je niet uit een vliegtuig te springen? Dan kun je indoor skydiven. In een windtunnel kun je dan ervaren hoe het is om te vliegen. Dat is een grote koker, waarin je door wind enkele meters omhoog wordt geblazen. Een parachute voor landing is niet nodig. Parachutisten oefenen hun houding ook vaak in zo’n windtunnel. 

Mag een kind parachutespringen?

Parachutespringen is voor jong en oud. Als kind heb je wel toestemming van je ouders nodig. Zij moeten voor je bepalen of je het risico mag nemen. Parachutespringen kan gevaarlijk zijn. Soms raken de lijnen in de war, waardoor de parachute niet helemaal opent of niet goed te besturen is. Of soms gaat een parachute helemaal niet open. Bij een sprong vanuit een vliegtuig is er vaak nog tijd om dan de reserveparachute te gebruiken. 

Basejumpen

Echte waaghalzen doen aan basejumpen (spreek uit: bees-dzjumpen). Zij springen van hoge bergen, rotsen, bruggen en gebouwen. Een basejumper heeft geen reserveparachute, omdat de afstand tot de grond te klein is om deze nog te kunnen openen. Bij basejumpen kan de parachute ook verkeerd opengaan, waardoor de springer tegen bijvoorbeeld een rotswand klapt. Basejumpen is dus een behoorlijk gevaarlijke vorm van parachutespringen.