Rugby

Werkstukken en spreekbeurten

Rugby is een balsport zoals voetbal en hockey. Het is een harde sport, waarbij spelers elkaar omver mogen stoten. Tackelen, heet dit. Kan jij wel tegen een stootje?

Er zijn twee verschillende soorten rugby: Rugby Union en Rugby League. Rugby Union is de meest gespeelde vorm. In een rugbyteam dat Rugby Union speelt, zitten 15 spelers. Een team dat Rugby League speelt, heeft 13 spelers. Rugby League heeft minder spelregels dan Rugby Union.

William Webb Ellis

De sport wordt veel gespeeld in Engeland. Daar is het ook begonnen. Volgens de legende begon de sport in het plaatsje Rugby, in 1823. Twee scholen voetbalden tegen elkaar, totdat één speler ineens de bal oppakte en ermee naar het doel van de tegenstander rende. William Webb Ellis, heette hij. Hij is daar zo beroemd mee geworden, dat de beker die het winnende rugbyteam van het wereldkampioenschap krijgt, naar hem is vernoemd: de Webb Ellis Cup.

Het spel

Een rugbyveld is 70 meter breed en 100 meter lang. Aan beide kanten staat een doel. Dit doel heeft geen net, maar twee hoge witte palen met een lat ertussen. Het lijkt wel een beetje op een grote H. Een scheidsrechter bij rugby heet een 'referee'. De wedstrijd duurt twee keer 40 minuten en de bedoeling is zo veel mogelijk ‘try’s’ te scoren. Een try is een doelpunt.

Een speler kan een try scoren door de bal achter de doellijn tegen de grond te drukken. Het team krijgt hier 5 punten voor. Na een try mag de speler proberen de bal tussen de twee palen en over de lat te schieten. Als dit lukt, krijgt het team nog eens 2 punten.

Rugbybal

De bal die bij rugby gebruikt wordt, is niet rond zoals bij veel andere balsporten. De rugbybal is ovaal. Het heeft een beetje de vorm van een ei. Hierdoor kan je de bal makkelijk vasthouden als je ermee wegrent. 

Spelers mogen elkaar tackelen. Bij een tackle breng je je tegenstander naar de grond door je armen (en handen) te gebruiken. Als de getackelde speler valt, moet deze de bal loslaten.

Spelers

Rugby kan door iedereen worden gespeeld. De spelers hebben verschillende lengtes en posturen. Het spel wordt gespeeld door volwassenen, kinderen, vrouwen en mannen.