Skiën

Werkstukken en spreekbeurten

Kun jij skiën? Je kunt al les krijgen vanaf dat je vier jaar bent. En ook al wil je het liefst lekker snel de berg af, het is toch ook heel belangrijk dat je leert hoe je moet remmen.

Houten planken

Skiën is een heel oude sport die nog steeds erg populair is. Duizenden jaren geleden gebruikten jagers ski's bij de jacht. De ski’s waren toen nog niet zo mooi als nu. Het waren houten planken die de jagers gebruikten om zich sneller te kunnen voortbewegen in de sneeuw. Nu skiën mensen voor hun plezier. Skiën is ook een olympische sport.

Kunstskibanen

Elke winter skiën er wel een paar miljoen Nederlanders de berg af in wintersportlanden zoals Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Wie nog niet kan skiën, gaat vaak eerst op skiles in Nederland. Dat kan op een kunstskibaan. De meeste kunstskibanen hebben borstels in plaats van sneeuw. Maar er zijn ook skihallen waar je skiles kunt krijgen op kunstsneeuw.

Leren skiën en benodigde spullen

Kinderen kunnen vanaf ongeveer vier jaar op skiles. Hoe jonger je met skiën begint, des te sneller je het onder de knie hebt. Om te skiën heb je het volgende nodig: ski’s, skistokken, een skipak, skischoenen, handschoenen en een helm. Als het sneeuwt of als de zon fel schijnt, is het ook verstandig om een skibril te dragen.

Bomen ontwijken

Skiën lijkt een gemakkelijke sport. Het enige wat je hoeft te doen is een berg afglijden. Maar verkijk je er niet op. Het is nog best lastig om goede bochten te maken, mooie kunstjes op de ski’s te doen en om te remmen. Vooral remmen is heel belangrijk: je wilt tenslotte niet tegen een boom aan skiën!