Snowboarden

Werkstukken en spreekbeurten

Snowboarden is een heel populaire en stoere wintersport. Wist je dat je met snowboarden zelfs een salto kunt maken?

Snelheid en leuke trucs doen

Het doel van snowboarden is om zo snel mogelijk een berg af te glijden. Sinds het ontstaan van het snowboarden rond 1964 zijn er ook veel varianten op het snelle glijden bedacht. De afgelopen jaren is het freestyle snowboarden erg populair geworden. Bij freestyle doe je allemaal trucs op je snowboard. Springen, rondjes draaien en zelfs salto’s maken! Omdat dit zo populair is, zijn er veel funparks op de skipistes. In zo'n park staan schansen en andere obstakels waar snowboarders overheen kunnen springen en trucs op kunnen doen.

Boards en boots

Om te snowboarden heb je niet alleen een snowboard nodig, maar ook speciale snowboardschoenen: boots. Op het snowboard zitten bindingen (banden), die ervoor zorgen dat je boots blijven vastzitten aan de plank. Er zijn verschillende soorten boards: het freestyleboard, het alpineboard en het freerideboard. De boards verschillen in lengte en breedte. Daardoor is bijvoorbeeld het freestyleboard geschikt om trucs mee te doen en kun je met het alpineboard lekker vaart maken.

Je beste beentje voorzetten

Iedereen staat anders op een snowboard. De één staat met zijn linkerbeen voor, dat noem je regular. De ander staat met zijn rechterbeen voor, dat heet goofy. Sta je met allebei de voeten naar buiten gedraaid, dan heet dat duckstance. Beginnende snowboarders hebben vaak hun achterste voet helemaal dwars op het snowboard staan en de voorste voet iets schuiner, met de tenen naar voren. Dit is een makkelijke stand om mee te leren snowboarden.

Nicolien Sauerbreij

Nederlands bekendste snowboardster is Nicolien Sauerbreij. Zij heeft heel veel prijzen gewonnen met snowboarden. Sauerbreij heeft vier keer meegedaan aan de Olympische Spelen. In 2010 won ze daar de gouden medaille voor de parallelreuzenslalom. Ook heeft ze meerdere wereldbekers gewonnen.