Streetdance

Werkstukken en spreekbeurten

Streetdance is een dansstijl die in de jaren 80 ontstaan is in een grote Amerikaanse stad. Weet jij welke?

Geschiedenis

Streetdance is in het begin van de jaren tachtig ontstaan in New York. Vooral in achterbuurten wordt er veel op straat gedanst. Vandaar ook de naam streetdance. In de jaren negentig brak streetdance door in Europa. Mensen bedachten hun eigen dansbewegingen en lieten het aan elkaar zien. Ze deden ook wedstrijdjes tegen elkaar: battles. Er waren geen regels en alle bewegingen waren goed. Zo zijn er verschillende dansstijlen ontstaan. Streetdance is de naam voor al deze stijlen samen.

Hiphop

Streetdance is een onderdeel van hiphop. Bij hiphop hoort behalve dans ook muziek, een kledingstijl en graffiti. Hiphopmuziek bestaat uit rappen en scratchen. Scratchen is het heen en weer bewegen van een langspeelplaat, waardoor je een krassend geluid hoort. Hiphoppers dragen meestal ruimzittende kleren, waar ze goed in kunnen dansen. Deze kleren noemen ze ‘baggy clothes’. Bij graffiti worden teksten of tekeningen met spuitbussen op muren of zijkanten van bijvoorbeeld treinen gezet. Vroeger wilden hiphoppers op die manier hun mening geven, later was het meer als kunst bedoeld.

Videoclip

Streetdance zie je vaak in videoclips. Hierdoor wordt het steeds populairder. Bewegingen uit videoclips worden overgenomen. En doordat popsterren steeds weer nieuwe bewegingen laten zien, verandert streetdance ook voortdurend.

Les

Op veel dans- en sportscholen wordt streetdance gegeven. De lessen gaan van eenvoudig naar ingewikkeld. Er wordt op snelle, moderne muziek gedanst. Op hiphop, vaak met rap. En op R&B. Tijdens de lessen zijn je houding en conditie heel belangrijk. En je wordt steeds leniger.