Striptekenen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat strip het Engelse woord is voor strook of reep? De meeste stripverhalen bestaan uit een heleboel stroken met plaatjes en tekst.

Geschiedenis

De mensen in de prehistorie maakten al grottekeningen. Ook de Romeinen en Egyptenaren beschilderden hun huizen en tempels. Vaak ging het over avonturen van hun goden of godinnen. Het tapijt van Bayeux uit 1066 is de eerste (reuzen)strip. Het is een wandkleed van zeventig meter lang met plaatjes en tekst erop geborduurd. In 1865 verscheen het boek Max und Moritz in Duitsland. Dit boek werd ook hier heel populair en leek al veel op een stripverhaal.

Striptekenen

Veel materialen heb je niet nodig: papier, verschillende potloden en een gummetje. Je kunt het beste dik papier gebruiken, want dun papier gaat scheuren als je een lijntje uitgumt. Om de tekeningen in te kleuren gebruik je waterverf, kleurpotloden, inkt, ecoline of viltstiften. Dunne viltstiften kun je gebruiken om lijnen te trekken. Met de dikke stiften kun je de verschillende vlakken inkleuren. Maak eerst een schets van je idee met een zacht potlood. Dit werk je verder uit met materiaal dat jij leuk vindt.

Asterix

Een wereldberoemde strip uit Europa is Asterix. Asterix leefde tweeduizend jaar geleden in een klein dorpje in Frankrijk. Door een toverdrankje winnen hij en de andere dorpsbewoners steeds van de Romeinse overheersers. De strip is niet alleen grappig, je leert er ook nog veel van. Over het dagelijks leven in die tijd, maar ook over de landen waar Asterix met zijn vriend Obelix naartoe gaat.