Tennis

Werkstukken en spreekbeurten

Tennis kan je één tegen één spelen, dan heet het enkelspel. Het kan ook twee tegen twee, dat heet dubbelspel. Weet jij waar tennis is ontstaan?

Geschiedenis

De eerste vorm van tennis komt uit Frankrijk. In de dertiende eeuw speelden ze daar het kaatsspel of jeu de paume (spel van de handpalm). Die sport, bedacht door monniken, verspreidde zich snel onder de adel en vorsten. Tennis werd op de lawns (gazons) van landhuizen gespeeld. Daarom heette het eerst lawntennis. Vanaf 1900 noemen we de sport gewoon tennis. We spelen het dan op steeds meer verschillende terreinen.

Tennisbanen

De meeste tennisspelers spelen op gravel, ook wel gemalen baksteen genoemd. Deze zachte ondergrond is het beste voor de gewrichten van de spelers: ze krijgen zo minder snel blessures. Andere banen zijn soms gemaakt van poreus beton. Deze banen kosten bijna geen onderhoud. Maar ze zijn slechter voor de gewrichten. Dankzij de ontwikkeling van synthetische materialen zijn er nu vaak veel meer zachtere banen in plaats van beton. Tenslotte wordt er natuurlijk ook gewoon op gras gespeeld.

Grand Slam

Beroepstennissers spelen op allerlei toernooien op de hele wereld. De belangrijkste zijn de Grand Slam-toernooien. In Melbourne in Australië wordt er op hardcourt gespeeld. Roland Garros in Parijs, Frankrijk, op gravel. Op Wimbledon in Londen, Engeland, spelen ze nog op gras. En de US Open in New York, Verenigde Staten, is weer op hardcourt. Het is dan ook heel bijzonder als een speler al deze toernooien kan winnen.