Voetbal

Werkstukken en spreekbeurten

Voetbal is een teamsport met twee keer elf spelers. Wist je dat meer dan een miljoen Nederlanders voetballen?

Geschiedenis

Voetbal ontstond rond 1850 in Engeland. In Nederland richtte Pim Mulier rond 1880 de eerste Nederlandse voetbalclub op. Dit was HFC uit Haarlem. Pas in 1940 richtten de Nederlandse clubs samen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond op, afgekort de KNVB. Alle voetbalclubs in Nederland zijn lid van de KNVB.

Amateurs en profs

Dankzij de KNVB kan ieder voetbalteam aan een competitie meedoen. Een competitie is een serie wedstrijden waarin ploegen om een kampioenschap strijden. Er zijn aparte competities voor amateurs en profvoetballers. Een amateur voetbalt voor zijn plezier. Een prof is voetballer van beroep. Hij krijgt er een salaris voor. Prof is een afkorting van het Engelse woord professional. Dat betekent beroepssporter.

Spelregels

Voetbal heeft zijn eigen spelregels. Je mag de bal alleen met de voet spelen. En je scoort een doelpunt als je de bal in het doel van de tegenstander krijgt. Voetballers overtreden de regels wel eens. Daarom is er iemand nodig die hier op let. Dat is de scheidsrechter. Hij staat in het veld. Twee assistent-scheidsrechters helpen de scheidsrechter. Zij staan aan de zijkant en letten bijvoorbeeld op buitenspel of dat de bal over de achterlijn of zijlijn is geweest. Met z'n drieën kunnen ze iedereen op het hele veld goed in de gaten houden. Sinds een paar jaar wordt er ook gebruikgemaakt van een VAR, een videoscheidsrechter. Dat is iemand die buiten het veld de opname van de wedstrijd kan terugkijken om te zien wat er precies gebeurde in het spel.