Volleybal

Werkstukken en spreekbeurten

Volleybal is een van de bekendste zaalsporten. Het wordt gespeeld door twee teams per wedstrijd, die elk aan een kant van het net staan. Hoe scoor je een punt?

Van mintonette naar volleybal

Zaalvolleybal is aan het eind van de negentiende eeuw bedacht door de Amerikaan William G. Morgan. Hij gaf het de naam mintonette. Wat later gaf J. Halsted het spel de naam volleybal, afgeleid van het Engelse volley, wat vlucht betekent. Nu spelen we volleybal anders dan vroeger. Maar de bal overspelen en over het net slaan is een spelregel die toen ook al bestond. Een team krijgt een punt als de bal aan de andere kant van het net op de grond komt of als de tegenstander een fout maakt.

Zaalvolleybal

Zaalvolleybal speel je in een sporthal. De lijnen zijn vaak al aangegeven. Het veld is negen meter breed en achttien meter lang. Precies in het midden van het veld hangt een net. Op drie meter van het net is aan beide kanten nog een lijn. Dit is de aanvalslijn of de driemeterlijn. Het is een richtlijn voor de spelers die aanvallen. De bal opslaan mag alleen van achter de achterlijn. Je mag er niet met je voet overheen komen.

Beachvolleybal

Beachvolleybal ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw op de stranden van Californië in de Verenigde Staten. Eerst met zes tegen zes spelers, net als bij zaalvolleybal. Daarna werd het vier tegen vier en vanaf ongeveer 1930 twee tegen twee. Nu is het officieel bij internationale wedstrijden nog steeds twee tegen twee, maar op lager niveau kan dit ook drie of vier zijn. Het eerste volleybaltoernooi is in 1948 gespeeld in Californië. Vervolgens verspreidde het beachvolleybal zich verder over de wereld. Beachvolleybal was in 1996 in Atlanta voor het eerst een olympische sport.