Wielrennen

Werkstukken en spreekbeurten

Wielrennen doe je op een speciale racefiets. Wat is er anders aan zo'n fiets dan een gewone fiets?

Geschiedenis

Rond 1820 ontstonden de eerste loopfietsen. Deze fietsen waren moeilijk te besturen en hadden geen ketting of trappers. Die werden pas later aangebracht. De belangrijkste verandering was in 1890. Toen werd de luchtband op de fiets gezet door John Boyd Dunlop. De eerste belangrijke wielerwedstrijd vond plaats in België. In 1891 reden de wielrenners een afstand van 160 kilometer. Deze wedstrijd startte en eindigde in Brussel.

De racefiets

Een racefiets heeft dunne bandjes, tubes. Er zit geen aparte binnenband in zoals bij een gewone fietsband. Een racefiets heeft tien of meer versnellingen. Hiermee kun je lichter of juist zwaarder trappen. Erg belangrijk voor een racefiets is het frame. Dat is het stuk van een fiets waar alle onderdelen aan vastzitten. Naast staal worden er vaak superlichte materialen gebruikt, zoals titanium, carbon en aluminium. Een wielrenner met een lichtere fiets hoeft minder kracht te zetten.

Tour de France

De Tour de France (Ronde van Frankrijk) is de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. De eerste werd in 1903 gereden. De wielrenners fietsen ongeveer 3500 kilometer door Frankrijk. Dit kan natuurlijk niet in één dag. Drie weken lang wordt er elke dag ongeveer 200 kilometer gereden. Zo’n afstand op één dag wordt een etappe genoemd. Elke dag worden de tijden van elke wielrenner bijgehouden in het algemeen klassement. De leider hiervan mag de gele trui dragen. De laatste etappe eindigt in Parijs.