3D

Werkstukken en spreekbeurten

Driedimensionaal (3D) betekent dat je zowel de hoogte, breedte en diepte van een voorwerp of ruimte kunt zien. Tegenwoordig is niet alleen onze omgeving 3D, maar zijn ook films, televisie en zelfs geprinte dingen 3D.

3D zien

Wij kunnen driedimensionaal zien omdat we twee ogen hebben. Omdat we voorwerpen of een ruimte vanuit twee verschillende punten bekijken, kunnen we diepte zien. Dat maakt 3D anders dan bijvoorbeeld een plat plaatje.

Overal 3D

Heb jij wel eens een 3D-film in de bioscoop gezien? Je krijgt dan een bril met speciaal glas. Als je deze opzet lijkt het net of je zelf in de film staat. 3D-films worden met twee lenzen gefilmd. Tegenwoordig kun je ook televisieprogramma’s in 3D zien en kunnen we in 3D printen. Dit betekent dat je niet meer alleen iets op een vel papier print, maar bijvoorbeeld een vaas kunt printen, een schoen of een bal. Deze techniek is nog nieuw en wordt verder onderzocht. Daarom zijn de meeste voorwerpen die je in 3D print van plastic. Maar daar kan snel verandering in komen.