Aardgas

Werkstukken en spreekbeurten

Bijna iedereen gebruikt aardgas in huis. Bijvoorbeeld om te koken op het gasfornuis of om het huis te verwarmen. Wist je dat aardgas ook wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken?

Oorsprong

Aardgas is ontstaan uit resten van heel kleine zeedieren die doodgingen en op de zeebodem terechtkwamen. In de loop van miljoenen jaren zijn ze bedekt met lagen klei en zand. Onder de druk van die lagen veranderden de dode diertjes langzaam in steenkool. Doordat het heel warm werd onder de grond, vormde de steenkool gas.

Boren

Het gas kan niet zelf door de dikke lagen steen heen komen. Met een boortoren boren gasbedrijven een gat in de aardbodem. Wel kilometers diep. Door dat gat kan het aardgas opstijgen. Net als een ballon die leegloopt. Daarna wordt het naar huizen vervoerd, naar elektriciteitscentrales of verkocht aan andere landen.

Groningen

In Nederland zit ook veel gas in de grond. In 1959 werd in Slochteren, in Groningen, een heel groot gasveld gevonden. Daar is Nederland toen best rijk van geworden. Nu raakt het aardgas in de grond in Nederland langzaam op. Er wordt hard nagedacht over andere energiebronnen dan aardgas. Met behulp van de wind en van de zon kun je bijvoorbeeld ook elektriciteit opwekken. Die raken nooit op en bovendien is het een schone manier om energie op te wekken. Bij verbranding van fossiele energiebronnen zoals aardgas, aardolie en steenkolen, komen broeikasgassen vrij en dat is slecht voor het milieu.