Aardgas

Werkstukken en spreekbeurten

Bijna iedereen gebruikt aardgas in huis. Bijvoorbeeld om te koken op het gasfornuis of om het huis te verwarmen. Maar wat is er slecht aan het gebruik van aardgas?

Oorsprong

Aardgas is ontstaan uit resten van heel kleine zeedieren die doodgingen en op de zeebodem terechtkwamen. In de loop van miljoenen jaren zijn ze bedekt met lagen klei en zand. Onder de druk van die lagen veranderden de dode diertjes langzaam in steenkool. Doordat het heel warm werd onder de grond, vormde de steenkool gas.

Boren

Het gas kan niet zelf door de dikke lagen steen heen komen. Met een boortoren boren gasbedrijven een gat in de aardbodem. Wel kilometers diep. Door dat gat kan het aardgas opstijgen. Net als een ballon die leegloopt. Daarna wordt het naar huizen vervoerd, naar elektriciteitscentrales of verkocht aan andere landen.

Groningen

In Nederland zit ook veel gas in de grond. In 1959 werd in Slochteren, in Groningen, een heel groot gasveld gevonden. Daar is Nederland toen best rijk van geworden. Maar een groot probleem is dat de gaswinning regelmatig aardbevingen veroorzaakt in Groningen. Veel huizen zijn beschadigd en mensen voelen zich niet veilig. Nederland wil dan ook stoppen met het oppompen van gas.

Nederland aardgasvrij

Een ander probleem is dat er broeikasgassen vrijkomen bij het opwekken en verbranden van aardgas. Dat is slecht voor het milieu. In het Klimaatakkoord is opgenomen dat Nederland in 2030 van het Groningse gas af moet zijn en in 2050 helemaal gestopt moet zijn met het gebruik van aardgas. Ongeveer 95 procent van de huizen in Nederland is aangesloten op het gasnet. Je kunt je dus voorstellen dat het niet gemakkelijk zal worden en veel geld gaat kosten om Nederland aardgasvrij te krijgen.