Achtbanen

Werkstukken en spreekbeurten

Durf jij in een achtbaan te stappen? Alleen waaghalzen gaan in deze attractie! Want er zijn achtbanen die wel 240 kilometer per uur of 139 meter hoog gaan.

Rusland

Wist jij dat de achtbaan uitgevonden is in Rusland? Daar werden in de 17de eeuw al met ijs bedekte houten constructies gebouwd waarop mensen met een slede (een soort slee) naar beneden gleden. Deze glijbanen waren zo populair, dat er heuveltjes aan werden toegevoegd. Rond 1784 bedacht iemand dat als je wieltjes onder de sledes maakt, de attractie het hele jaar open kan blijven. Zo ontstond de achtbaan zoals wij die nu nog kennen.

Waaghalzen

Ritjes in achtbanen zijn zo enorm populair, omdat ze een kick geven. Tijdens een ritje in de achtbaan maakt je lichaam een grote hoeveelheid adrenaline aan. Je lichaam maakt adrenaline aan als je in een heel spannende situatie bent. Een ritje in de achtbaan is natuurlijk superspannend! Je gaat snel en hoog, misschien wel over de kop... Alleen waaghalzen durven daarom in een achtbaan. Ben jij een waaghals?

Beugels voor de veiligheid

Veiligheid is heel belangrijk bij achtbanen. Pretparken letten daar heel goed op om te zorgen dat niemand iets overkomt. Zo is er meestal een minimumlengte voor een achtbaan. Je mag bijvoorbeeld pas in de Python in de Efteling als je 1 meter 20 bent of langer.

Een andere veiligheidsmaatregel is de beugel. Iedereen die in een achtbaan zit wordt met een stevige beugel vastgeklemd in de stoel. Daarnaast zit onder alle wagentjes ook een pal. Een pal blokkeert het wagentje als deze terug zou rollen als het omhoog rijdt. Daarnaast zitten er ook wieltjes om de buizen heen geklemd, zodat een karretje nooit van de rails af kan vallen.