Albert Einstein

Werkstukken en spreekbeurten

Albert Einstein was bepaald geen verstrooide professor. Weet jij wat hij allemaal bedacht?

Albert Einstein

Albert Einstein was een Duitse professor en wetenschapper. Hij leefde van 1879 tot 1955. Einstein was gek op wiskunde en natuurkunde. Hij ontdekte van alles op natuurkundig gebied en won daar ook een belangrijke prijs voor. Albert Einstein wordt gezien als een van de grootste wetenschappers aller tijden.

Relativiteitstheorie

Einstein had allerlei ideeën over tijd en ruimte. Zijn bekendste theorie is de relativiteitstheorie. Relativiteit betekent dat iets maar net is hoe je het bekijkt. Een voorbeeld: een vliegtuig vliegt wel met een snelheid van zo’n 1000 kilometer per uur, maar als je erin zit lijkt het helemaal niet zo snel te gaan.

E = MC2

De bekendste formule uit de relativiteitstheorie is E = MC2 (het tweetje betekent kwadraat). Deze formule beschrijft het verband tussen energie (E) en massa (M). C is de lichtsnelheid. Dat is de grootste snelheid die mogelijk is in de natuur. Niets kan sneller bewegen dan het licht. Omdat de lichtsnelheid heel groot is, is weinig massa gelijk aan heel veel energie. Ingewikkeld, hè? Het goed snappen van deze formule is voor knappe koppen!