Auto's

Werkstukken en spreekbeurten

In 1885 werd de eerste auto gemaakt. Maar weet jij ook hoe de Duitse man heette die de eerste auto maakte?

De eerste auto werd in 1885 gemaakt door Carl Benz. Rond 1930 hadden al miljoenen Amerikanen een auto. Nu, aan het begin van de 21e eeuw, zijn er zo veel auto's, dat er soms flinke opstoppingen in het verkeer zijn: file!  

Motor

De meeste auto's hebben een benzinemotor. Deze motor heeft vier cilinders waarin de benzine wordt verbrand. Een cilinder is een metalen buis waarin een zuiger in vier stappen op en neer gaat. Eerst zuigt hij een mengsel van brandstof en lucht aan. Dan gaat de zuiger naar boven en perst het mengsel samen. Door een vonk van de bougie ontploft het mengsel, waardoor de zuiger naar beneden gaat. Er ontstaat een kracht, die via de krukas de wielen in beweging zet. Als laatste gaat de zuiger weer omhoog. Gasresten gaan dan via de uitlaat naar buiten. De nieuwste auto's rijden op elektriciteit en hebben geen uitlaat nodig.

Stuur, rem, wielen en banden

Nieuwe auto's hebben stuurbekrachtiging. Door een vloeistof wordt de kracht van de bestuurder makkelijker overgebracht naar de wielen. Het sturen is daardoor minder zwaar. Bij het remmen krijgt de bestuurder hulp van rembekrachtigers. Aan de binnenkant van een wiel zit een metalen schijf. Bij het remmen zet deze schijf het wiel klem. De wielen van een auto hebben veringen. Dat voorkomt dat we door elkaar geschud worden. Om het wiel zit een band. Die moet een goed profiel hebben voor een goede grip op de weg.

Hoe wordt een auto gemaakt?

Eerst wordt met een computer een ontwerp gemaakt. Dan maken de ontwerpers een model van klei om uit te testen of de vorm wel goed is. Dan worden er modellen op ware grootte gemaakt en goed getest. De onderdelen van een auto worden apart gemaakt. Dat gaat voor een groot deel automatisch. De carrosserie, de bovenkant, wordt in een dompelbad in de grondverf gezet. Robots spuiten er dan een verflaag op. Op een andere plek in de fabriek monteren ze allerlei onderdelen op het onderstel. Als de boven- en onderkant van de auto aan elkaar zitten, komen de wielen er aan.