Bruggen

Werkstukken en spreekbeurten

Een brug is een verbinding tussen twee oevers. Je kan een brug op veel verschillende manieren bouwen.

Brug

Meestal kom je met een brug aan de overkant van het water. Aan de overkant van een sloot, rivier of meer. Soms gaat een brug over een dal, een weg of over een spoorweg. Veel bruggen liggen vast. Maar andere bruggen kunnen open. Vooral op plekken waar boten anders niet door zouden kunnen varen. Ze zijn te groot om onder de brug door te kunnen varen.

De brugwachter bedient de brug. De meeste bruggen hebben een motor, zodat ze niet met de hand bediend hoeven te worden. Als de brug opent, gaan de lichten branden en de slagbomen dicht.

Soorten bruggen

Je kunt de bruggen op verschillende manieren indelen.

Hoe gaat de brug open:

  • Ophaalbrug: de brug klapt open, het wegdek gaat omhoog, aan de andere kant hangt een contragewicht om de weg omhoog te tillen.
  • Draaibrug: de brug draait open (en gaat niet omhoog).
  • Hefbrug: het wegdek gaat in zijn geheel omhoog.

Hoe is de brug gebouwd:

  • Boogbrug: de brug heeft een boog onder of boven de brug om het gewicht op te vangen.
  • Tuibrug: het wegdek is met dikke kabels (tuien) opgehangen aan een pyloon, een toren.
  • Hangbrug: draagkabels hangen tussen twee pylonen en beide oevers, het wegdek hangt met hangkabels aan deze draagkabels.

Dit zijn een paar voorbeelden van hoe bruggen gebouwd worden.

Aquaduct, viaduct en ecoduct

Een aquaduct is een brug voor een rivier, kanaal of waterleiding, waardoor het verkeer onder het water door kan. Tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen aquaducten om water naar de steden te leiden.

Later werden aquaducten gebouwd voor de scheepvaart. De wegen gaan onder het water door, waardoor de schepen ongehinderd door kunnen varen.

Viaducten zijn bruggen over drukke snelwegen zodat het gemakkelijker is voor anderen om over te steken. 

In Nederland zijn er ook heel bijzondere bruggen: ecoducten. Die zijn niet voor mensen, maar voor dieren en insecten. Zo kunnen ook zij zonder gevaar drukke wegen oversteken