Computers

Werkstukken en spreekbeurten

Kun jij je een leven zonder computers voorstellen? Zo’n zestig jaar geleden waren ze er nog helemaal niet!

Geschiedenis

Een computer is een ingewikkeld apparaat. Je kunt je dus wel voorstellen dat de computer niet door één persoon is uitgevonden. Veel mensen hebben bijgedragen aan de computer zoals wij die nu kennen. In de jaren zeventig verscheen de eerste rekenmachine met digitale cijfers. Rekenmachines waren eigenlijk de basis voor computers. De eerste elektrische computers werden gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten, de Amerikanen en de Duitsers. Na de oorlog ontstond de ENIAC-computer. Die moest handmatig ingesteld worden. De wiskundige Amerikaan John von Neumann bedacht dat computerprogramma’s in geheugen moesten kunnen worden opgeslagen. Hij beschreef als eerste het systeem van de moderne computer.

Desktop, laptop, tablet en smartphone

Nu kun je op een computer van alles doen. Internetten, spelletjes spelen, foto’s bewerken, teksten typen voor je spreekbeurt, een werkstuk maken, enzovoort. Een desktop is een computer die je op je bureau zet. Deze bestaat uit een kast, een beeldscherm en een toetsenbord. Een laptop is een mobiele computer. Die kun je dichtklappen en makkelijk ergens mee naartoe nemen. Een nog kleinere, platte computer is een tablet. Er zit geen toetsenbord bij. Die verschijnt op het scherm als je iets wilt typen. Wist je dat ook een smartphone een minicomputer is?

Processor, harde schijf en moederbord

Een computer bestaat uit allerlei onderdelen, zoals de processor. Alle soorten computers hebben er eentje. Een smartphone dus ook. Zonder een processor werkt een computer niet. Je zou hem dan niet eens kunnen opstarten. De processor stuurt de computer aan. Een ander belangrijk onderdeel van de computer is de harde schijf. Hierop worden gegevens bewaard. Bijvoorbeeld de tekstbestanden voor je spreekbeurt, je foto’s en je favoriete muziek. Het moederbord van een computer verbindt een heleboel onderdelen met elkaar.