Elektriciteit

Werkstukken en spreekbeurten

Als de elektriciteit uitvalt, werken allerlei apparaten in huis niet meer. Dan merk je hoe lastig het leven zonder elektriciteit is. Kun jij een dag zonder?

Elektriciteitscentrale

Stroom wordt opgewekt door een energiebron. Dit gebeurt in een elektriciteitscentrale. Op een oude fiets kun je in het klein zien hoe dat gaat. Jouw eigen fiets heeft waarschijnlijk een lamp die gaat branden als je het knopje indrukt. De batterij in het lampje zorgt dan voor de energie. Vroeger had iedereen een dynamo op zijn fiets. Dit ronde ding drukte je tegen je voorband aan, even trappen, de dynamo ging draaien en de fietslamp brandde. Om genoeg stroom op te wekken voor een stad is een hele grote dynamo nodig.

Energiebronnen

Je kunt de dynamo door verschillende energiebronnen laten draaien. Op de fiets was jouw spierkracht de energiebron. Een elektriciteitscentrale benut andere krachten. Bijvoorbeeld stromend water, wind of stoom. Stoomkracht werkt zo: grote gas- of kolenvuren verhitten grote hoeveelheden water. Dat geeft stoom, heel veel stoom. Omdat die stoom krachtig tegen een soort molen aanblaast, gaat de dynamo draaien. Energie kun je ook maken met krachten uit de natuur: wind, water en zon. Deze energiebronnen zijn er altijd. En ze zijn niet slecht voor het milieu. We noemen wind-, water- en zonne-energie daarom duurzame energie.

Stopcontact

Stroomkabels transporteren elektriciteit vanuit de elektriciteitscentrale naar de huizen. Die kabels zijn heel groot en liggen onder de grond. Andere kabels hangen aan hoogspanningsmasten in de lucht. Zo komt de stroom bij ons en kunnen we die via het stopcontact gebruiken.