Elektriciteit

Werkstukken en spreekbeurten

Elektriciteit zorgt voor licht, warmte en werkende apparaten. Als de elektriciteit uitvalt, merk je snel hoe lastig het leven zonder elektriciteit is. Kun jij een dag zonder?

Elektriciteitscentrale

Stroom wordt opgewekt door een energiebron. Dit gebeurt in een elektriciteitscentrale. Op je fiets kun je in het klein zien hoe dat gaat. Heb je een fietslamp met een dynamo? De dynamo vind je bij je voorband. Druk de dynamo tegen je band, even trappen, de dynamo draait en je lamp brandt. Om genoeg stroom op te wekken voor een stad is een hele grote dynamo nodig.

Energiebronnen

Je kunt de dynamo door verschillende energiebronnen laten draaien. Op de fiets was jouw spierkracht de energiebron. In een elektriciteitscentrale worden andere krachten gebruikt. Bijvoorbeeld stromend water, wind of stoom. Dat werkt zo: er wordt water gekookt op grote gas- of kolenvuren. De stoom die daarvan afkomt, blaast tegen een soort molen aan. En die molen laat de dynamo draaien.

Stopcontact

Door grote stroomkabels wordt de elektriciteit vanuit de elektriciteitscentrale naar de huizen gebracht. Die liggen onder de grond of ze hangen aan hoogspanningsmasten in de lucht. Zo komt de stroom bij ons en kunnen we die via het stopcontact gebruiken.