Elektriciteit

Werkstukken en spreekbeurten

Als de elektriciteit uitvalt, werken allerlei apparaten in huis niet meer. Dan merk je hoe lastig het leven zonder elektriciteit is. Kun jij een dag zonder?

Elektriciteitscentrale

Stroom wordt opgewekt door een energiebron. Dit gebeurt in een elektriciteitscentrale. Op je fiets kun je in het klein zien hoe dat gaat. Heb je een fietslamp met een dynamo? De dynamo zit bij je voorband. Klem de dynamo tegen je band, even trappen, de dynamo draait en je fietslamp brandt. Om genoeg stroom op te wekken voor een stad is een hele grote dynamo nodig.

Energiebronnen

Je kunt de dynamo door verschillende energiebronnen laten draaien. Op de fiets was jouw spierkracht de energiebron. Een elektriciteitscentrale benut andere krachten. Bijvoorbeeld stromend water, wind of stoom. Dat werkt zo: grote gas- of kolenvuren verhitten grote hoeveelheden water. Dat geeft stoom, heel veel stoom. Omdat die stoom krachtig tegen een soort molen aanblaast, gaat de dynamo draaien.

Stopcontact

Stroomkabels transporteren elektriciteit vanuit de elektriciteitscentrale naar de huizen. Die kabels zijn heel groot en liggen onder de grond. Andere kabels hangen aan hoogspanningsmasten in de lucht. Zo komt de stroom bij ons en kunnen we die via het stopcontact gebruiken.