Glas

Werkstukken en spreekbeurten

Je drinkt uit een glas, zet je bril op om tv te kijken en kijkt uit het raam. Bij al deze dagelijkse handelingen gebruik je iets van glas. Weet jij wat glas precies is?

Zand, kalk en soda

Het grappige is dat glas al duizenden jaren gemaakt wordt uit hetzelfde recept: zand gemengd met kalk en soda. Meestal worden ook nog oude glasscherven toegevoegd. Vervolgens wordt dit mengsel in een hete oven gesmolten. Hier komt vloeibaar glas - een oranje gloeiende massa - uit. Als dit vloeibare glas is afgekoeld krijg je hard en doorzichtig glas.

Breekbaar

Je weet waarschijnlijk al dat glas erg breekbaar is. Maar er zijn ook sterke glassoorten, zoals het veiligheidsglas in ramen van auto’s, treinen en vliegtuigen. Dit glas wordt gemaakt door plasticfolie en doorzichtige lijm tussen twee lagen glas te doen. Daarna moet het glas heel snel afkoelen. Hierdoor krijgt het extra buigkracht. Als het glas barst, zorgen de lijm en het plastic ervoor dat de scherven niet alle kanten opvliegen.

Glasfabriek

Veel van het glas dat je dagelijks ziet, wordt in glasfabrieken gemaakt. Er zijn speciale fabrieken voor verpakkingsglas, zoals wijnflessen en pindakaaspotten. In deze fabrieken hangt een oven boven een rij machines. In die oven zit het vloeibare glas. Voor elke fles of pot moet een andere hoeveelheid glas geknipt worden. De stukken glas worden gevormd, daarna gaat alles door een koeltunnel en wordt het glas gecheckt op foutjes. Zelfs de kleinste fout kan al levensgevaarlijk zijn. Stel je voor dat er een stukje glas in je pindakaas zit. 

Hergebruik

Het mooie van glas is dat het eindeloos te recyclen is. Gebruikt glas gaat in de glasbak. Die bakken staan meestal bij de supermarkt. De glasscherven worden in de fabriek gesmolten en uit de oven komt weer nieuw glas.