Kernenergie

Werkstukken en spreekbeurten

In een kerncentrale wordt kernenergie opgewekt. Bij de opwekking van kernenergie komt ook radioactieve straling vrij. Dat is niet zo fijn, want die straling is heel gevaarlijk. Toch zijn er ook mensen die juist voor kernenergie zijn.

Uranium

Voor het opwekken van energie in een kerncentrale wordt uranium gebruikt. Uranium is een stof die uit de grond wordt gehaald, net als steenkool. Het opwekken van kernenergie gaat zo: de kern van een klein stukje uranium wordt gespleten. Hierbij komt warmte vrij. Deze warmte noemen we kernenergie en daarmee kunnen we stroom opwekken.

Straling

Bij het splijten van de kernen van uranium komt niet alleen warmte vrij, maar ook radioactieve straling. Die straling kun je niet zien, ruiken, horen of voelen, maar kan wel heel gevaarlijk zijn. Radioactieve straling is een normaal verschijnsel in de natuur. Het zit overal in kleine mate in. Dat is helemaal niet erg. Maar de radioactieve straling in een kerncentrale is zo sterk dat je er ernstig ziek van kunt worden.

Voor- en tegenstanders

Tegenstanders vinden dat kerncentrales daarom gesloten moeten worden. Het radioactieve afval kan wel worden opgeslagen, maar niemand weet nog hoe je het onschadelijk moet maken. Dat opslaan gebeurt in grote roestvrijstalen tanks. Die tanks worden diep in de grond begraven met een dikke laag beton eromheen. Voorstanders van kernenergie vinden juist dat er meer centrales gebouwd moeten worden. Een groot voordeel van kernenergie is dat er geen schadelijke broeikasgassen vrijkomen. Dat is bijvoorbeeld met gas, kolen en olie wel het geval.