Kleur

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn ontelbaar veel verschillende kleuren, maar je hebt maar drie kleuren nodig om alle andere kleuren te maken. Hoe kan dat?

Rood, geel en blauw noemen we de primaire kleuren. Door deze kleuren te mengen kunnen we alle andere kleuren maken. Er zijn oneindig veel variaties te bedenken. Zwart en wit zien we wel, maar dat zijn eigenlijk geen kleuren. Een regenboog heeft altijd dezelfde kleuren. Het zijn er zeven: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Indigo en violet zijn allebei paars. Maar indigo is blauwpaars en violet is roodpaars.

De kleur van voorwerpen

Wit licht bestaat uit alle kleuren die er zijn. Wanneer wit licht op een gekleurd voorwerp valt, dan wordt de kleur van het voorwerp zelf teruggekaatst. Die kleur zien we dan. De andere kleuren waaruit het witte licht bestaat worden door het voorwerp vastgehouden. Dit noemen we geabsorbeerd. Die kleuren zien we niet. Wanneer er wit licht valt op een wit voorwerp, dan wordt al het licht teruggekaatst. Dit komt doordat het witte licht alle kleuren in zich draagt. We zien dan dat het een wit voorwerp is. Een zwart voorwerp heeft zelf geen kleur. Daarom absorbeert het alle kleuren. Er wordt geen enkele kleur teruggekaatst. Daarom zien we het voorwerp als zwart.

Wit en zwart

Witte voorwerpen zijn altijd kouder dan zwarte voorwerpen. Hoe kan dit? Het komt doordat witte voorwerpen al het licht weerkaatsen. Ze absorberen niets. Zwarte voorwerpen nemen juist al het licht in zich op. Daardoor worden deze voorwerpen snel warm. Daarom hebben mensen in warme landen meestal witte huizen. En ze rijden in witte auto’s. Een zwarte auto wordt veel te warm. Ook dragen mensen in warme landen niet snel zwarte kleding.